Velké srovnání: Jak silná je česká armáda? Amerika, Indie a Rusko vedou, předběhli jsme i Rakousko

Armáda České republiky se umístila ve srovnání Global Fire Power na 30. místě. Celkem bylo porovnáváno 138 armád. V rámci Evropy je to dokonce osmá nejlépe hodnocená ozbrojená složka.

Neporovnávala se jen síla zbraní a velikost armád, ale především jejich schopnost vést boj v různých podmínkách, vyváženost armádních schopností, typy a stáří zbraní. Porovnávalo se také HDP, obranný průmysl, doprava a logistika státu a výdaje na obranu.

Jako plus bylo bráno zapojení do mezinárodních bezpečnostních složek. Naopak se neporovnávala vnitřní politika státu, a zda je stát přímořský či nikoliv tedy jestli má námořnictvo či ne.

Vysoce hodnoceno bylo, že Česká armáda, i přesto že na rozdíl od ostatních armád má vy výzbroji stále některé typy z dob Varšavského paktu, je moderní a vyváženou profesionální silou, která je zapojena do složek NATO.

V naší armádě sice slouží jen 22 000 mužů a žen, ale jsou všichni na vysoké úrovni. Armáda má ve výzbroji 119 tanků (ve službě jich je jen 30, zbytek ve skladech), 440 obrněných vozidel, 100 kusů dělostřelecké techniky, 35 bojových letadel (14 stihaček Jas-39 Grippen, 21 strojů L-159), 17 dopravních letadel, 17 bitevních vrtulníků Mi-24 a 35 a 34 dopravních strojů.

Češi se v Evropě umístili před Švédy. Přestože Švédové mají silnější armádu než my, diskvalifikuje je jejich neutralita a znovu obnovený branecký systém. Ten snižuje efektivitu armády. Nizozemí naopak svojí obranu podcenilo, a v některé části ozbrojených složek zastaraly. Před námi ze sousedních zemí se ocitlo i Polsko. To je v Evropě na 6. místě. Jeho armáda je několikanásobně větší a modernější.

Rakušané a Slováci se ocitli v Evropě na 16. respektive 17. pozici. Na světě jsou ale až 61. a 62., tedy daleko za námi. Rakousko limituje především jeho neutralita. U Slovenska jsou to malé výdaje na armádu.

Poněkud sporné je Evropské třetí místo a celosvětové desáté místo nejsilnější armády pro Německo. Jak jsme vás již informovali, Němci mají velké problémy s připraveností své armády a k boji mohou vzlétnout jen 4 stroje Eurofighter ze 128 a do konce roku jsou vyřazeny všechny německé ponorky.

V Evropě je nesilnější francouzská armáda, za kterou se umístili Britové a výše jmenovaní Němci. Na světě je pak nejsilnější americká armáda. Hned v závěsu za ní se umístila armáda ruská a indická.

Jak poznamenávají odborníci, postavení naší armády je silné jen pouze díky členství v NATO. To přiznává v dnešním rozhovoru pro Právo i bývalý náčelník generálního štábu Josef Bečvář, „Dnes není jiná alternativa než být součástí NATO. Je nutné se ptát: To se budeme bránit sami? Jako starý generál říkám, to nejde. Máme jednu přezbrojenou a jednu nepřezbrojenou brigádu a to je vše. Je naprosto zbytečné o tom diskutovat.“

„Kolik myslíte, že ty dvě brigády dokážou vydržet z hlediska munice a zásobování? Půl roku. Byla by to naprosto fatální záležitost. Naše obrana je postavena na koaliční bázi, a to nás dělá společně silnými,“ varuje před myšlenkou opustit NATO Bečvář.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru