Izrael nebo Írán? Kdo by asi nyní zvítězil?

Izrael se může pochlubit jednou z nejefektivnějších armád světa, která je podpořena jaderným arsenálem, ale v Íránu žije desetkrát více obyvatel. Kromě toho má Teherán velké množství způsobů, jak se dá odpovědět útokem na útok.

Podle údajů GlobalFirepower celkový počet příslušníků Ozbrojených sil Íránu činí 934 tisíc aktivních vojáků a vojáků v záloze, zatímco izraelská armáda má 615 tisíc členů. Přičemž ještě můžeme spočítat obyvatelstvo, které je schopné bojovat — v Íránu žije 84 milionů bojeschopných občanů ve srovnání s 3,6 miliony v Izraeli.

Jenomže podle mínění vojenských analytiků dnes za doby technologických válek a válečných dronů je tato převaha jedinou, kterou Írán má.

V obyčejné pozemní válce izraelské síly překonají Írán s arzenálem 2 700 tanků a těžkého dělostřelectva. Síly Teheránu mají 1 600 kusů těžkých pozemních zbraní. Ve vzduchu Izrael také vede, neboť jeho letectvo má asi 600 stíhacích letounů a útočných vrtulníků. Íránské vzdušné síly disponují 500 letouny, které se skládají ze cvičných vrtulníků a nákladních letadel.

Analytikové tvrdí, že Írán se spoléhá na spojence a schopnost nalézání slabých míst nepřítele. Podle experta je hlavní předností Íránu jeho umění vést válku pomocí cizích sil. Dále autoři připomínají skupinu Hútíové v Jemenu a hnutí Hizballáh v Libanonu, z jejichž podpory je Teherán často obviňován. V Izraeli se obě hnutí pokládají za největší nepřátele. V případě válečného konfliktu bude Írán pravděpodobně schopen bojovat na několika frontách proti Izraeli v Sýrii, Libanonu a Iráku.

V analytické zprávě Centra strategických a mezinárodních výzkumů z Washingtonu se uvádí: „Írán vkládá hodně peněz do zlepšení přesnosti a ničivé síly svých raket.” Minimálně 16 raketových a dělostřeleckých íránských systémů středního a dalekého dostřelu už se používá nebo je ve vývoji. Podle hodnocení expertů dosah jedné íránské rakety dalekého dostřelu Khorramshahr je více než 1 900 kilometrů. Tato raketa je porovnávána s izraelskou Jericho 2, která má podle předpokladů dosah 1 400-3 400 kilometrů.

Na konci článku autoři dochází k názoru, že Írán není ještě připraven čelit Izraeli. Kromě toho íránská vláda má teď starosti s jadernou dohodou a rozhodnutím USA od ní odstoupit.

(freeglobe.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru