Čína obvinila Spojené státy z napadení svých vod v Jihočínském moři

Čína v reakci poslala námořní letadla, která provedla rozpoznávání „přítel-nepřítel” a varovala americké lodě, že musí opustit vodní teritorium.

Předtím agentura Reuters informovala, že torpédoborec USS Higgins a křižník s naváděnými střelami USS Antietam propluly v neděli 12 námořních mil od Paracelských ostrovů (čínsky Siša) v Jihočínském moři.

Zástupce čínské obrany označil další manévry amerických lodí za provokaci,„porušení zákonů Číny a příslušných mezinárodních norem, což je vážné a bezohledné porušování čínské územní svrchovanosti”. Podle něj tento krok podkopává strategickou vzájemnou důvěru mezi ozbrojenými silami obou zemí a také ohrožuje mír a stabilitu v Jihočínském moři.

Peking vyjádřil silný protest a vyzval Washington, aby zastavil provokace.

Ministerstvo obrany Číny dále uvedlo, že posílí obranné schopnosti země na moři a ve vzduchu a také bude bránit státní suverenitu a národní bezpečnost. Podobné drama se odehrálo loni, kdy Čína vyslala své lodě a stíhačky k americkému torpédoborci USS Stethem a označila chování americké válečné lodě za “závažný trestná čin”.

Paracelské ostrovy jsou součástí sporného území v Jihočínském moři. Čína a řada zemí v asijsko-tichomořském regionu jsou ve sporu v otázce námořních hranic a oblastí odpovědnosti na tomto území.

Podle USA staví Čína v Jihočínském moři umělé ostrovy, číní z nich vojenské objekty a rozšiřuje své teritoriální vody na základě umělého území. Čína odmítá americké obvinění z militarizace Jihočínského moře a tvrdí, že má svrchované právo provádět jakoukoli činnost a nasazovat jakoukoli infrastrukturu na svém území.

U vojenských odborníků i politologů vyvolávají akce USA a protiakce Číny silné obavy, že se situace může vymknout kontrole a dojít k vojenskému střetu s nedozírnými následky.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru