CNBC: Rusku se už nechce financovat dluh USA!

Zároveň Rusko nejvýznamněji snížilo investice do amerických dluhopisů a od března do dubna toto období je snížilo téměř na polovinu z 96,1 na 48,7 miliardy dolarů.

Televize poznamenala, že přestože snížení není tak významné, signalizuje pro USA potenciálně velmi znepokojující trend.

„Budeme potřebovat veškerou pomoc, kterou můžeme získat k hledání kupců amerických státních cenných papírů vzhledem ke skutečnosti, že v příštích letech jich budeme mít obrovské množství,“ řekl Peter Bleakley investiční ředitel Advisory Group Primer.

Přičemž nejvíce snížilo investice do amerických vládních dluhopisů Rusko, kdy se jich zbavila od března do dubna letošního roku téměř o polovinu z $ 96,1 až 48,7 miliard dolarů. Další dvě země, snížily držení amerických cenných papírů, jsou Čína a Japonsko. Takže v dubnu letošního roku se Čína zbavila cenných papírů v hodnotě 5,8 miliardy dolarů, čímž se stala držitelem 1,18 bilionu dolarů. Do amerického dluh Japonsko odmítlo investovat více než 12 miliard dolarů.

Je třeba poznamenat, že zahraniční investoři drží celkem 6,17 bilionů dolarů z celkové částky amerických státních cenných papírů v hodnotě 14,84 bilionu dolarů. Zároveň americký dluh činí sumu 21 bilionů dolarů.

CNBC připomíná, že otázka nalezení kupců veřejného dluhu se pro USA stal ještě důležitější poté, co Federální rezervní systém pozastavil nákup dluhopisů v říjnu 2016.

Současně americká vláda aktivně vydává dluhopisy k deficitu, jehož nárůst se očekává v příštích letech. V roce 2018 byly vydány dluhopisy ve výši 443,7 miliardy dolarů, což je devětkrát více než odpovídající hodnota za rok 2017, informovala CNBC.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru