DWN: Podle příkladu Erdogan stahuje zlaté rezervy z USA!

Turecko stahuje z USA své zlaté rezervy uložené u Federální rezervní banky na Manhattanu, napsal Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Takže, jak uvádí německé vydání, turecký vůdce Recep Tayyip Erdogan následuje příklad Venezuely, Nizozemska a Německa.

Doslova nedávno stalo známou skutečností, že v loňském roce se rezervy tureckého zlata v USA snížily o 28 tun. V průběhu několika let tak turecká vláda úplně stáhla ze zahraničí zhruba 228 tun drahého kovu, vysvětluje německé vydání.

Takto se Turecko řídí příkladem Venezuely, Nizozemska a Německa, poukázal Deutsche Wirtschafts Nachrichten. V roce 2012 Venezuela „repatriovala” své zlaté rezervy, uložené v té době ve Spojených státech. V roce 2014 se nizozemská vláda rozhodla vrátit do vlasti ze Spojených států asi 120 tun drahého kovu. A v roce 2017 nastala řada na Berlínu, který přepravil z USA do Německa asi 300 tun zlata, které byly chráněny u Federální rezervní banky na Manhattanu.

V nedávné minulosti turecký vůdce Recep Tayyip Erdogan požadoval, aby zahraniční půjčky vydané Tureckem, nebyly nominovány v dolarech, ale jmenovitě ve zlatu, připomnělo německé vydání.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru