Americké sankce proti Rusku otravují ekonomiku celého světa

Pro představu jak ekonomická situace vypadá, jak sankce dopadají na průmysl, je vidět na cenách hliníku. Během 12 dnů se ceny vyšplhaly na šestileté maximum, na 2,5 tisíce dolarů za tunu a snížila se po překvapivém prohlášení amerického ministra financí o prodloužení termínu pro nové protiruské sankce.
Evropa se  z „hliníkového obchodu“ vzpamatovává,  v minulém roce, 42% z dovezeného hliníku byl nakoupen v Rusku.

Situace na trhu s hliníkem, to je jen nejvýraznějších příkladů z mnoha, pokud se Spojené státy začaly uplatňovat ekonomické sankce proti Rusku.

V současnosti ruská vláda nemůže rozhodnout, jak pomoci postiženým společnostem.

„Postižené firmy chtějí pravděpodobně získat jen peníze a požádaly asi o 100 miliard rublů,“ řekl ruský ministr financí Anton Siluanov, „ale nedostanou je, namísto toho by mělo být utvořen zvláštní úřad pro boj se sankcemi.“

Oligarchové se postarali sami o sebe předem. Například ropná společnost „Surgutněftěgaz“, známá svojí rezervou hotovosti,  loni ze strachu ze sankcí zvýšila rezervu o dalších 6% na 44 miliard dolarů. Ostatní oligarchové stáhli své peníze ze Západu.

Evropané si uvědomují, že už nejsou nezranitelní, protože zákaz spolupráce s Rusy již není omezena na občany USA. Právníci Evropské unie se snažíme, aby nedošlo k pádu do pasti a nebylo ohroženo  podnikání jejich společností.

V Memorandu Asociace evropských podniků v Rusku (Aebrus), která zatupuje evropské zájmy v Rusku, se píše, že sankce byly „nečekané“ pro evropské firmy a společnosti podnikající s Ruskem, „extrémně se obávají o důsledky sankcí. Podle informací některých společností, může dojít ke ztrátě 20% svého obratu.

Evropské firmy se rozhodují: V případě, že nepodpoří americké sankce, tak budou prožívat „pomstu“  Washingtonu; v případě, že budou dodržovat sankce, tak se zase na nich může pomstít Rusko.

Aebrus požaduje po Evropské komisi a Evropská radě, aby našly politické řešení, které zabrání dalšímu zhoršování situace v oblasti mezinárodních vztahů, mezinárodního obchodu a zahraničních investic.

Během své návštěvy Spojených států, kancléřka Angela Merkelová obhajovala projekt Nord Stream-2, a to navzdory skutečnosti, že Amerika je zásadně proti plynovodu.

Možná, že Rusko nezavádí odvetné sankce, protože doufá ve zmírnění sankcí proti Rusku, tím spíše, že před Mistrovstvím světa ve fotbale, by to byl gól do vlastní branky.  Zůstává otevřenou otázkou, kdo bude chtít koupit akcie, které odmítnul Děripaska. Ruská vláda, která obvykle je nenasytná ve věcech deprivatizace, nechce akcie vlastnit.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru