USA mají největší dluh v dějinách, dolar prý ztratí status světové měny

Americká měna přijde o svůj status světové rezervní měny ještě před rokem 2030, uvedl Rogers na panelu Valdajského klubu, který se koná v rámci probíhajícího Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra.

„Dolar teď trochu roste, protože přichází chaos. Pak ale bude nadhodnocen a lidé se rozhlédnou a řeknou: Amerika má největší dluh ve světových dějinách. Tiskne peníze tak rychle, jak jen může,” řekl investor.

Podle něj si lidé vezmou příklad z Brazílie, Ruska, Číny, Indie, Íránu a dalších zemí, které „teď pracují na konkurenčních měnách”.

Alternativní měny podle něj přijdou od těch zemí, „které USA sekýrovaly a jim se to nelíbilo. Jsou ale dostatečně silné na to, aby s tím mohly něco udělat”.

Rogers se rovněž obořil na mezinárodní organizace jako je Světová banka nebo Mezinárodní měnový fond, které „nikdy v ničem neměly pravdu”. Podle něj je nutné je zrušit, neboť jsou politicky závislé na Spojených státech.

V rozhovoru pro televizi RT pak Rogers varoval, že sankce a obchodní války jsou největší hrozbou pro světovou ekonomickou stabilitu.

(euportal.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru