Neregulovaná umělá inteligence by mohla být zkázou lidstva, tvrdí Elon Musk

Elon Musk nedávno hovořil na Letním mítinku guvernérů 2017 a dotkl se mnoha témat. Jedním z nich byla i otázka potencionálního nebezpečí, které otevírá vývoj umělé inteligence.

Inovátor a zakladatel společností Tesla či SpaceX kladl americkým guvernérům na srdce, že je třeba začít pracovat na zákonech a regulacích týkajících se umělé inteligence a robotů.

Musk se v tématu umělé inteligence velmi dobře orientuje a opakovaně o něm hovoří. Podle svých slov se jí sám vůbec nebojí, ale je potřeba být velmi opatrní s jejím vývojem a postupovat podle konkrétních pravidel. Jinak jde o velké riziko pro celou civilizaci.

Jedním z řešením je podle Muska brzká regulace. „Obyčejně je postup takový, že se stane mnoho špatných věcí, veřejnost volá po nápravě a poté se založí agentura, která se zabývá regulací problému,“ popisoval Musk, podle kterého takový proces trvá roky.

„Už v minulosti to bylo dost špatné, ale ještě nikdy jsme nestáli před něčím, co by bylo zásadním rizikem pro celou naší civilizaci,“ vysvětlil Musk. Guvernéři poté chtěli vědět jak je vůbec možné regulovat něco, co ještě ani nevzniklo.

Muskovým cílem je nejen zajistit, že využití umělé inteligence bude etické, ale také připravit několik záchytných plánů pro případ, že by vše selhalo a nejmodernější technologie by na lidstvo zaútočila.

Miliardář má i další cesty, které by lidstvu měly zaručit přežití. Ať už to je program Neuralink, který by měl lidem pomoci udržet krok s inteligencí strojů či SpaceX, který dostane lidstvo na Mars a umožnit existenci tamní kolonie.

Dokud je však toto všechno v daleké budoucnosti, snaží se Musk všechny přesvědčit, že vhodnou cestou je proaktivní regulace. Tedy snaha o regulaci dříve, než samotný problém nastane. Opakem je regulace reaktivní, na kterou dochází až v rámci řešení situace.

„Dokud neuvidí lidé vraždící roboty v ulicích, nebudou vědět jak reagovat, protože celá problematika umělé inteligence jim připadá jako vymykající se realitě,“ vysvětlil Musk. Nakonec upozornil, že většinou bývá tvrdým bojovníkem za reaktivní regulaci, ale v tomto konkrétním případě už by na takový přistup mohlo být pozdě.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru