MW: „Smrtící” Su-34 je zřejmě nejlepší stíhací bombardér na světě!

Su-34 byl navržen na základě Su-27 a vstoupil do služby v roce 2014. Po modernizaci se bitevnik stal pokročilou ruskou stíhací zbraní. Jeho nejbližšími soupeři v současnosti jsou J-16 a F-15, které byly přijaty v Číně a USA.

S bojovým poloměrem o více než 1100 kilometrů je letadlo schopno zasahovat na velkou vzdálenost. Publikace zdůraznila, že Su-34 nasazené v Sýrii mohou zasáhnout cíle téměř na celém Středním východě, a bitevníky umístěné Kaliningradu mohou neutralizovat vojenská zařízení v Německu, v Pobaltí a ve Skandinávii.

Odborníci také berou na vědomí technické parametry ruského stíhače. Například piloti Su-34 jsou umístěni vedle sebe a nikoliv za sebou. Toto uspořádání umožňuje vývojářům neprovádět duplicitní řízení. Navíc je kokpit vybaven speciálním systémem, který umožní létat bez kyslíkových masek ve výšce až deseti kilometrů.

Je třeba poznamenat, že nové schopnosti modelu Su-34 snižují jeho závislost na doprovodu stíhaček. Letoun je vyzbrojen nejnovější modifikací raket R-27 „vzduch-vzduch“ s prodlouženým počátečním doletem do 130 kilometrů. Publikace zdůraznila, že v současné době se jedná o jedny z nejsmrtelnějších raket, překonávající evropské a americké protějšky.

Su-34 je určen k tomu, aby ničil pozemní i vzdušné cíle nepřítele kdykoli a za jakýchkoli povětrnostních podmínek. Stíhačka je vybavena vysoce inteligentním systémem radarových protiopatření a obrany. Su-34 vyvíjí rychlost až 1900 kilometrů za hodinu a je schopen unést náklad o hmotnosti až 8 tun.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru