Karel Gott po prvýkrát žaluje novinára

Podľa informácií idnes.cz, ide o prvú žalobu na ochranu osobnosti, ktorú Karel Gott za desiatky rokov účinkovania v showbiznise podal na niektorého z novinárov.

Krušina ako niekdajší Gottov spolupracovník vydal v predminulom roku knihu, o ktorej Gott ale tvrdí, že vyšla bez jeho autorizácie a teraz žiada od autora aj vydavateľstva ospravedlnenie a stiahnutie knihy z predaja.

Na súd Karel Gott osobne neprišiel a celkovo ho má v procese zastupovať pražský advokát Petr Ostrouchov, ktorý v minulosti už na súde obhajoval Dagmar Havlovú (Veškrnovú) alebo herečku Annu Geislerovú. Ale aj Krušina má pri sebe známu advokátku Janu Rejžkovú, ktorá už zastupovala Stanislava Grossa, Jiřího Čuneka, či dvojnásobného vraha Petra Kramného. To ale nie je všetko, pretože do Gottovho prípadu sú zapojení aj ďalší dvaja advokáti: Marek Nemeth zastupuje vydavateľstvo Narfi, ktoré v roku 2016 vydalo Krušinovu spornú knihu, a druhý zastupuje olomouckú tlačiareň, ktorá vyhlasuje, že s obsahom publikácie nemá nič spoločné a len ju vytlačila podľa požiadaviek vydavateľa.

Spornými sa stali niektoré publikované historky a vyše desať fotografií, s ktorými Karel Gott nesúhlasí, aby boli v knihe. Ide napríklad o zábery po vystúpení v šatne, v limuzíne, alebo ako je oblečený vo vypožičanom domácom odeve. Advokát Ostrouchov vraví, že boli použité bez Gottovho vedomia a zasahujú do súkromia jeho osoby alebo jeho najbližších priateľov a spolupracovníkov.

Jiří Krušina je prekvapený podaním Gottovej žaloby, veď s ním spolupracoval takmer 12 rokov a počas tej doby o ňom písal aj ho fotografoval a sprevádzal ho na mnohých vystúpeniach doma aj v zahraničí. Knihu chcel Gottovi venovať k jeho 77. narodeninám, ale pri jej zostavovaní sa mu nepodarilo skontaktovať sa s Gottom, ani s hovorcom či ďalšími spolupracovníkmi. Keď potom kniha vyšla, Gott bol z toho nahnevaný.

Krušina sa bráni, že “nemá pocit, že niečo urobil zle, ak by to tak bolo, vyhovel by žiadosti stiahnuť knihu z predaja”. A dodáva: “Fotky nikdy nevznikali v štýle paparazzi. To by som sa hanbil a tiež by som po boku pána Gotta nemohol dlho fungovať. Vždycky vznikali s jeho súhlasom a vedomím.” Jeho advokátka Rejžková odmieta Gottovu žalobu s tým, že “neodôvodnene sa domáha mocenského zásahu do slobody prejavu za účelom ochrany svojich osobnostných práv, do ktorých v žiadnom prípade nebolo zasiahnuté”. Advokát Nemeth je za to, aby Gott preukázal, že sa zasiahlo do jeho súkromia, cti a dôstojnosti.

Počas súdneho procesu sa dokonca aj zistilo, že súdy v decembri 2016 zakázali vydavateľovi predbežným opatrením knihu predávať, ale napriek tomu ju ponúkali niektoré internetové aj kamenné obchody. Žalovaná strana tvrdí, že knihu už  nevyrába, nepredáva a ani neponúka k predaju a ide len o kusy, ktoré mali obchodníci ešte na sklade.

 

Nemilé prekvapenie v Žiline

Karell Gott je miláčikom aj slovenského publika. Na poslednom koncerte v Žiline však došlo k nemilému prekvapeniu českého slávika (viac TU).

Pri odovzdávaní kytice mu však hosteska nedala pusu, čo sa väčšinou nestáva a tak Gott  s humorom poznamenal: „Normálne som na tomto mieste vždy dostával bozk, ale… Asi už nie som atraktívny typ. No, nechajme to tak.”

Jitke Zelenkovej sa to zrejme nepáčilo a tak sa hneď vrhla na Gotta a dala mu pusu na tvár. “Jitka, nechajme to tak,” dodal skromne Gott.

(hlavnespravy.sk, foto: Shuttestock)

Přejít nahoru