Domácí podnikatelé zatím strach z obchodních válek nemají

Za velmi dobrým výsledkem stojí zejména důvěra v podnikatelském sektoru.Podnikatelé v průmyslu i ve stavebnictví očekávají zvýšení tempa výrobní činnosti, a tak i sentiment v těchto sektorech posílil, glosoval Viktor Zeisel, analytik Komerční banky.

 

Mírné snížení zaznamenala důvěra v obchodě, ale její celková hodnota se stále drží na velmi dobrých úrovních. Nejlepší nálada je stále v sektoru služeb. Ta se v červnu dokonce ještě vylepšila. Ukazuje se tedy, že čeští podnikatelé strach z obchodních válek nemají.

 

Důvěra domácností stále profituje z velmi utaženého trhu práce, což se odráží na rapidním mzdovém růstu. Navíc nic nenasvědčuje tomu, že by se tato situace měla v blízké době měnit. Nicméně důvěra spotřebitelů mírně klesla právě kvůli obavám z vyšší nezaměstnanosti. Celkově zůstává sentiment domácností velmi dobrý a drží se poblíž svých historických maxim.

Očekáváme, že růst HDP po nepřesvědčivém výsledku v prvním čtvrtletí zrychlí.Ekonomická dynamika by totiž měla akcelerovat i v zemích eurozóny. Rizikem zůstává zpomalení v důsledku rozvinutí obchodní války. Česká ekonomika totiž těží z volného světového obchodu. Celkově očekáváme, že letos domácí ekonomika přidá 3,8 %. To je sice zpomalení oproti loňské dynamice ve výši 4,6 %, ale stále se jedná o velmi dobrý výsledek, uzavřel Viktor Zeisel.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru