Vojenský prokurátor: Situace v zemi vyžaduje ukrajinského Pinocheta

Podle Matiose hlavním důvodem je zejména to, že v rukou civilního obyvatelstva je velké množství zbraní.

“V letech 2014-2015 došlo k těžkým bojům. V bojových podmínkách dochází ke ztrátám výzbroje. Ztráta – tolik, poškozené zbraně – tolik. Nikdo nefotografuje poškozenou zbraň a nepřipojí fotografii k těmto hlášením. Každý, kdo se účastnil antiteroristické operace (ATO), si  přivezl  kromě posttraumatické poruchy, i jakési trofeje – jednu patronu, nějaký raketomet… Dělám si legraci. Ale  všechno toto “funguje” v mírovém životě,” řekl Matios.

Podle něj se konec konců může taky stát to, že lidé, kteří vlastní zbraně budou určovat politickou budoucnost země, a ten, kdo jako první „pověsí na sloup“ známého politika, tak získá veškerou moc.

„V době, kdy všichni budou kritizovat úroveň předvolebního populismu, tak  s největší pravděpodobností nastane čas pro novou politickou sílu,  a první z těch členů strany, kteří jako první pověsí na sloup známého politika, tak vyhraje volby a ještě za jásotu davu ,” dodal prokurátor.

 

Podle Matiose se ukrajinský  Pinochet stále neobjevil  na politické scéně, ale velmi brzy tady může být.

„V této zemi  existují zdravé síly, ale ty  se ještě nerozhodly  hledat svého  Augusta  Pinocheta, ale  ten už klepe na dveře a hledá  svůj stadion. Jsem o tom přesvědčen, “uzavřel prokurátor Anatolij Matios.

Hlavní vojenský prokurátor Anatolij Matios již v květnu řekl v televizním vysílání „112 Ukrajina“,  že „v současné době stát není schopen chránit lidi.“

„Jak smutné je to co  říkám, ale stát není schopen chránit lidi – a to jak na ulici, tak v jejich domovech. Kdo nyní chrání civilisty? Všichni vidíme v televizi  občanskou  polovojenskou komunitu, odhodlané  mladé lidi, kteří bojovali za ukrajinský stát nebo někoho jiného  pod demokratickými hesly,“ uvedl vojenský prokurátor.

Současně dodal, že členové takových skupin mohou vlastnit zbraně, které byly vyvezeny z Donbasu.

 

Podle Matiose došlo k prudkému nárůstu trestné činnosti mezi vojáky. Od dubna 2014 bylo zahájeno více než 27 tisíc trestných případů u 43 tisíc ukrajinských vojáků, což je asi čtvrtina všech vojáků v APU.

(prvnizpravy.cz, foto: Rferl)

Přejít nahoru