Čínská rafinérie přestala nakupovat americkou ropu, nahradit ji má íránská

6. července začala platit americká restriktivní opatření, která uvalují 25% cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 24 miliard dolarů. Peking nato reagoval vlastními cly proti americkému zboží. Na seznamu nechybí ani americká ropa. Proti ní však cla zatím zavedena nebyla.

Japonský list Japan Times však cituje manažera rafinérské společnosti Dongming Petrochemical Group v provincii Šan-tung, který uvedl, že všechny objednávky na dovoz americké ropy zrušil. Nahradit ji má ropa z Blízkého východu a západní Afriky.

Podle analytika poradenské společnosti JTD Energy John Driscoll, kterého cituje portál Zero Hedge, bude snížení importu americké ropy seriózní odvetou proti USA.

Spojené státy se sice podílejí pouze 5 % na celkovém čínském importu ropy, v absolutních číslech se však jedná o jednu miliardu dolarů měsíčně. Pokud Peking zavede 25% cla na import americké ropy, čínským importérům se její nákup již nevyplatí. V takovém případě Spojené státy budou nejspíše muset prodávat svou ropu jiným importérům se slevou. Lze proto očekávat, že čínské rozhodnutí se citelně dotkne americké platební bilance.

Podle analytika může Čína vyměnit americkou ropu za íránskou. Washington však po odstoupení od jaderné dohody s Teheránem požaduje, aby importéři do 4. listopadu přestali s nákupem íránské ropy, v opačném případě hrozí sankcemi. Jak uvádí agentura Reuters, mnozí asijští importéři s nákupem íránské ropy již přestali. Jižní Korea již například zrušila veškeré své objednávky z Íránu.

„(Číňané) se nenechají zastrašit a nepodlehnou americkým sankcím,” říká Driscoll, podle kterého obchod s ropou mezi Pekingem a Teheránem naopak vzroste.

Mezitím Indie a Turecko rovněž naznačily, že nehodlají Washingtonu ustoupit a budou nadále kupovat ropu z Íránu. Spolu s Čínou tyto země představují 60 % íránského ropného exportu. Jak minulý měsíc upozornila agentura Reuters, americké sankce vůči Íránu mohou dopomoci vzniku „petro-jüanu”, neboť Peking bude tlačit na Teherán, aby prodával ropu v čínské měně. Díky tomu Čína ušetří na konverzi měn a posílí jüan ve světovém finančním systému.

(freeglobe.cz, foto: Shuttestock)

Přejít nahoru