Putin: Dolaru se nevzdáváme, ale jak ho použijeme bude záležet na USA

„Řekl jste mnohokrát, že Rusko musí snížit svou závislost na americkém dolaru. Rusko nedávno prodávalo americké státní dluhopisy, čímž se podíl na rezervách snížil téměř na nulu. Je to vše, co máte v plánu udělat?“, padla otázka na tiskové konferenci.

„Rusko se nevzdává dolaru, je to univerzální rezervní měna. Euro může také tento status víceméně plnit, ale ne úplně. Proto si dobře uvědomujeme, co dolar představuje dnes,“ odpovídal Vladimir Putin a pokračoval.

„Co se týče rezervních měn jako takových, regionální se již objevují. Do jisté míry ruský rubl hraje tuto roli v zemích SNS nebo EAEU. Síla a hodnota každé národní měny obecně závisí na síle a hodnotě ekonomiky, která stojí za ní. Musíme vycházet z těchto základních předpokladů.

Několik slov o dolaru. Musíme minimalizovat rizika. Vidíme, co se děje se sankcemi, které jsou v podstatě nelegálními omezeními. Jsme si vědomi rizik a snažíme se je minimalizovat.

Pokud jde o dolar jako rezervní měnu, nejsme sami kdo o tomto problému mluví.. Mýlíte se, pokud si myslíte, že se jedná o iniciativu Ruska. O tom mluví velké množství zemí – je potřeba rozšířit možnosti globálního financování a globální ekonomiky a vytvořit nové rezervní měny. Tím se celosvětová ekonomika a globální finance stanou stabilnějšími. To je jasné,“ dodal Putin.

„Je to nová státní politika, nebo jen ochrana před možným prodloužením sankcí? Pokud Rusko opustí dolar, jakou alternativní měnu byste použil? Mohla by to být země BRICS, například juan? Víme, že Ruská banka zvyšuje svůj podíl na aktivech denominovaných v juanských jednotkách,“ zeptal se další novinář.

„Co se týče našich amerických partnerů a omezení, která zavádějí, včetně těch dolarových zúčtování, věřím, že se jedná o velkou strategickou chybu, kterou dělají, protože tím podkopávají důvěru v dolar jako rezervní měny,“ upozornil ruský prezident.

„Nedávno před několika lety nikoho nenapadlo, že takové nástroje by mohly být použity v politickém boji, v politické soutěži. Všichni vycházeli z předpokladu, že politika je politika nebo jak jsme se tu hádali: “Válka je válka, ale oběd je stále v plánu.” Totéž by mělo být pravda: spory jsou spory, ale pokud jde o ekonomiku, některé věci jsou naprosto stabilní a neměnné,“ pokračoval Vladimir Putin.

„Ukázalo se, že tomu tak ale není: platební systémy se používají jako politické argumenty v politických sporech a při řešení rozdílů; používá se také měna. Domnívám se, že je naprosto jasné, že to poškozuje dolar jako světovou rezervní měnu a podkopává důvěru. Pokud by tomu tak nebylo, nebylo by touha nejen jediné, nýbrž desítky zemí, aby hledaly další možnosti.

Teď je těžké říci, jaké jsou tyto možnosti, ale juan jistě získává potřebnou kvalitu. Věřím, že pokud se z hospodářského hlediska stane volně směnitelným, tento proces se urychlí. Ale již byl přidán do koše MMF, ale to není nic zvláštního, přirozený proces. Dovolte mi, abych opakoval, že důležitost národní měny závisí na významu ekonomiky, která za ní stojí.

 

Neproběhnou žádné prudké změny. Nikdy se nevzdáme dolaru. Budeme ho používat v takové míře, do jaké finanční orgány USA nebudou bránit použití dolaru v zúčtování,“ upřesnil Vladimir Putin.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru