Rzeczpospolita: Vztahy mezi Kyjevem a Bruselem jsou v slepé uličce!

Na jedné straně začal Kyjev na 95 procent provádět reformy, na kterých Brusel trval. Ale zbývajících pět procent hrozí, že zlikviduje veškeré úsilí. Jedná se o neúspěchy Ukrajiny v boji proti korupci. EU dokonce připravila prostředky určené Ukrajině, ale nevěří, že bude fungovat. Proto, jak zdůrazňuje polské vydání, mnoho evropských diplomatů uznává, že vztahy mezi Ukrajinou a EU dosáhly slepé uličky.

Korupce zkazí vztah mezi Evropskou unií a Ukrajinou. A to v době, kdy Kyjev velmi potřebuje evropskou podporu, píše polská novinářka Anna Sloyevskaya v Rzeczpsopolita.

“Od anekce Krymu a vypuknutí války na východní Ukrajině se Kyjev mohl spolehnout na podporu dvou západních mocností: USA a Evropské unie. Obě pomohly z ekonomického hlediska, stejně jako prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu,”tvrdí autorka. Zároveň vysvětlila, že pomoc EU je vážnější, především díky dohodě o přidružení, která postupně odstraňuje obchodní bariéry mezi těmito dvěma územími a pomáhá Ukrajině zvyšovat standardy v ekonomice.

„V zásadě není překvapující, že EU má mnohem užší obchodní vztahy s Ukrajinou než se Spojenými státy. Kyjev mohl také počítat s politickou podporou západních partnerů v podobě sankcí zavedených proti Rusku ve vztahu k připojení Krymu a na invaze do východní Ukrajiny,“ tvrdí novinářka. Ale nyní se v této společné podpoře Ukrajiny začaly objevovat praskliny.

„V Kyjevě se toho velmi bojí. Trump je nepředvídatelný a na Ukrajina je pro něj  pouze jedním z prvků ve velké hře,“ řekl v rozhovoru s polským vydáním Andrew Wilson, profesor na University College v Londýně. Trump údajně během setkání vůdců „Velké sedmičky“ v Kanadě vyjádřil překvapení, že Západ podporuje zkorumpovaného prezidenta Petro Porošenka. Nicméně, podle odborníka, to není varování Kyjevu. „Trump nemá nic proti korupci a diktátory staví výše nad demokratické vůdce,” poznamenal profesor.

V Bruselu neexistují ani pochybnosti o územní celistvosti nebo svrchovanosti Ukrajiny, ale uvědomuje si, že Porošenko a oligarchové si přivlastňují Ukrajinu. „Kyjev provádí 95 procent reforem. Zbývajících 5 procent, především v boji proti korupci, může zničit všechny úspěchy,“  zdůraznil Wilson.

Je to především o vytvoření nezávislého protikorupčního soudu. Kyjev pod tlakem ze strany EU s tím souhlasil, ale podle názoru Wilsona, ustanovení, podle něhož odvolání proti verdiktu soudu zváží obecný soud, je tato reforma zbytečná.

„Můžete soudit podezřelé z korupce, ale nikdo z nich nepůjde do vězení,” věří odborník. Přičemž přes skutečnost, že EU vyčlenila část finančních prostředků pro Ukrajinu, nevěří, že to přinese výsledky. „Diplomaté v Bruselu uznávají, že vztah došel do slepé ulice,”dodala autorka článku.

Je jen pozoruhodné, že se kritika Ukrajiny obvykle sveze “jen” na jistě obludnou, ale jen korupci. Že se polský list při svém hodnocení o „plnění na 95 procent“ požadavků Západu nezmínil ani slovem o brutálním omezování svobody slova na Ukrajině, nátlaku na opoziční či nezávislá média, nacistické tendenci vypjatého ultranacionalismu, a jazykových zákonech, které jdou proti národnostním menšinám, včetně té polské.

 

A pokud to není součástí požadavků Bruselu, včetně otázky masového ožebračování obyvatelstva, tak to vytváří i podivný obrázek Evropské unie i s jejími „hodnotami“. To se už ale zideologizovanému pohledu polského deníku, který patrně vidí největší hodnotu s protiruském postoji, asi nehodí ani zmiňovat. A ostatně ten konec trpělivosti EU s Ukrajinou se před pár dny projevil odklepnutím další pomoci Kyjevu ve výši miliardy eur.

(prnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru