Brutální přestřelka Grebeníčka s Němcovou. Když mu jmenovala zločiny komunismu, setřel ji: Není to historička. To je jako já kdybych fušoval lékařům do řemesla

„Je to už několik let, co někdejší premiér a současný prezident Miloš Zeman zcela vážně prohlásil: Zdá se mi, že v budoucnu se politické strany nebudou dělit na levicové a pravicové, ale na ty, které jsou schopny naslouchat argumentům svých názorových odpůrců a na strany uzavřené ve svých představách výjimečnosti,“ poznamenal úvodem Grebeníček. Tehdy podle svých slov reagoval poznámkou, že by chtěl vidět, kdy toto dělení nebude na pořadu.

„Personální složení Sněmovny se obměnilo. Nemám však pocit, že by Sněmovna směřovala k efektivnímu jednání. Mnozí nováčci se poctivě učí. Funkčnost a výkon Sněmovny od počátku ohrožuje něco jiného, za rozporné výkony a za určitou paralýzu Sněmovny nesou odpovědnost staré známé firmy,“ podotkl Grebeníček na adresu TOP 09, ODS a lidovců. Podle něj se nedokážou vyrovnat s vítězstvím hnutí ANO.

„Dialog a věcná diskuse jsou dnes pozérskými monology hluchých,“ řekl Grebeníček a hovořil i o narcismu. „Zhrzenost z toho, že už nemohou být oni a jejich partaje u lizu, jim doslova čiší z očí,“ dodal Grebeníček. A následně citoval i exprezidenta Václava Klause.

„Za zmínku stojí i tato Klausova slova: Pro nás byla hrozba Sovětský svaz. Rusko není žádná hrozba,“ citoval Grebeníček. „A Andrej Babiš? I ten toleranci komunistů vysvětlil coby nutnost. Je to prý výsledek toho, že se s nimi pravicové strany nechtěly domluvit,“ dodal komunistický poslanec. „Nemáme však žádný pádný důvod jásat,“ dodal.

K osobě Babiše následně Grebeníček také poznamenal, že trestní stíhání Andreje Babiše voliči za hendikep nepovažovali. „Až do soudního výroku o vině je osoba podezřelá z dotačního podvodu považována za bezúhonnou,“ zopakoval také Grebeníček. „Příznivci Andreje Babiše se mohou logicky opírat o to, že až do pravomocného rozhodnutí soudu trestní stíhání přestalo být měřítkem čehokoliv,“ sdělil Grebeníček s tím, že trestní stíhání je předmětem nátlakových kampaní, intrik, politických kalkulů a mediálních her. „Doba, ve které žijeme, a režim, ve kterém žijeme, je jen ubohou karikaturou demokracie a právního státu. Ani trestní stíhání, ani ukřivděné nadávky do agentů nejsou dnes žádným měřítkem zachovalosti. Bezpočtukrát jsme mohli sledovat osvobození obviněných a stíhaných,“ dodal.

„Ti, kdo zatáhli Českou republiku do bahna, udělali z Miloše Zemana a Andreje Babiše přijatelnou volební alternativu. V okamžicích, kdy se rozhodujeme o podpoře, či nepodpoře této vlády, nelze ignorovat vládní program a nelze pominout zkušenost se všemi vládami předchozími,“ řekl.

„Současná situace se jistě poněkud vymyká tomu, na co jsme byli zvyklí. Střídavě zde vznikaly extrémně vyhrocené pravicové koalice a pak také obchodní koalice ČSSD s pravicí. Výsledkem byl neuvěřitelně korupční styl vládnutí,“ nechal se slyšet Grebeníček.

„Podle programového prohlášení by nemělo jít o pravicové spiknutí s kmotry,“ pochválil také vládní prohlášení Grebeníček, jenž je přesvědčen, že by mohlo občanům prospět. „Buď vznikne vláda vítěze s důvěrou, nebo nastanou předčasné volby. Jiná vládní sestava, nebo předčasné volby by měly smysl jen tehdy, kdyby bylo možné sestavit vládní koalici s lepším programem. V tuto chvíli však žádnou takovou alternativu nevidím,“ sdělil závěrem.

A zareagovala právě Miroslava Němcová (ODS). „Já myslím, že na jednu stranu je velmi dobře a je pozitivní, že se na stranu obhajoby premiéra Andreje Babiše postavil pan poslanec Grebeníček, a to přesně tím způsobem, jakým to udělal. Je vidět: svůj k svému. Jestliže jsme tady měli poslouchat všechno medově zabarveným hlasem o tom, jak minulost od roku 1989, jaké hrůzy se před rokem 1989 děly, tak je nejlepší, když by začal u sebe. A poradila bych panu Grebeníčkovi, kdyby v líčení těch hrůz pro ty, kteří si to nepamatují, řekl, kdo je Alois Grebeníček st., a uvedl, jak to bylo s tím, že když jeho otec v uherskohradišťské věznici mučil a týral politické vězně, kteří měli odlišný názor. Možná že to by bylo to přesné, o jakou oporu se opírá vláda Andreje Babiše a co asi můžeme čekat,“ řekla Němcová.

Grebeníček se však nedal a znovu předstoupil před poslance. „Není to poprvé, co slyším vystoupit paní poslankyni Němcovou. Stále dokola mele svou. Ano, říká se tomu antikomunismus. A mně to přijde velmi primitivní,“ řekl. „Škoda že jste tu nebyla, když bývalý jihomoravský hejtman přednesl svou zkušenost před všemi, jednoznačně se vyjádřil, že můj rodinný příslušník nikdy nikomu neublížil,“ dodal.

Přestřelka však pokračovala dál. „Já chci potvrdit, že ano, říkám vždycky to stejné, pokud jde o tu dobu před rokem 1989. Byla to totalitní zvrácená doba, režim, který je pojmenovaný jako zločinný,“ sdělila Němcová. „A to, že vy relativizujete všechny hrůzy, které dopadly na rodiny, tak bych se ráda zeptala, zda všechny zničené životy, vyhnaní lidé, mučení a trýznění hrdinové druhé světové války, jestli je to vše projevem primitivního antikomunismu? Likvidace historických center měst, aby tam mohly vzniknout komunistické monumenty, které zastínily skutečnou historickou architekturu, a to jen proto, aby se vygumovala paměť, jestli je toto pro vás primitivní antikomunismus… Tak demokratický politik na toto nesmí zapomínat a musí připomínat, že nic takového se nesmí vrátit,“ sdělila Němcová.

Poslanec a někdejší ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček pak pohovořil o zločinech v uherskohradišťské věznici. „Mimo jiné tam fungovalo jako nástroj mučení elektrické křeslo, které bylo vytvořeno specialisty StB. To je věc, kterou je nutné zmínit k Uherskému Hradišti,“ sdělil Žáček. A Grebeníček přišel ještě s další faktickou poznámkou.

„Ve Sněmovně jsou různí lidé. Mimo jiné i třeba lékařské kapacity. Představte si, kdybych já teď suploval tyto lékaře. Byl bych směšný a trapný. Neberu vážně pana Žáčka. Nemůžete si vymýšlet. A pokud se týká poznámky k paní Němcové, ne, ona není školená historička, nemá přečtené věci. A v podstatě se dostala do takové situace, jako kdybych já fušoval lékařům do jejich řemesla,“ vyzval Grebeníček k diskusi, jak jsou všichni přihlášení a jež by se měla týkat programového prohlášení

K Uherskému Hradišti se pak vyjádřil i poslanec ANO Jiří Bláha. „Často se stýkám s lidmi, kteří tam byli vězněni a týráni. Já ty informace mám trošku jiné, pan Grebeníček, který tam byl jmenován, tam byl velmi aktivní,“ zmínil k otci poslance Bláha.

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) se pak znovu obul do Grebeníčka. „To, jak relativizujete, je něco nehorázného. Neustále tady budou tendence zlehčovat tyto události. Přijde mi naprosto nepatřičné v souvislosti s dnešním jednáním hovořit o tom, že se nic nestalo. Prosím nebudeme klamat ani Sněmovnu, ani veřejnost. Komunisté nesou plnou odpovědnost za ty události a procesy, které se tady odehrály,“ řekl Výborný v závěru vyhrocené debaty.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru