Saúdskoarabský vítěz Mezinárodní chemické olympiády v Praze vyvolal rozporuplné reakce. Odmítl se postavit vedle studenta z Izraele + VIDEO

Odmítl stát na stupních vítězů vedle studenta z Izraele. Místo toho se přesunul vedle chlapce z Íránu, další ze znepřátelených zemí Saúdské Arábie. Tím se stal terčem vtipů na sociálních sítích a vyvolal diskusi o tom, zda byla jeho volba správná.
V hojně sdíleném videu je saúdskoarabský student Badr al-Mulhim. Po zisku medaile na padesáté Mezinárodní chemické olympiádě, která v neděli skončila, mává vlajkou své země.

 

Když je však na pódium pozvaný izraelský středoškolák Raz Lotan, který skončil na druhém místě, Mulhim se okamžitě přesune na opačnou stranu pódia. Tím skončí vedle studenta z Íránu, informovala Tasnim News Agency.

 

Mladý saúdskoarabský vítěz se proto na sociálních sítích stal předmětem obsáhlých diskusí. Někteří arabští aktivisté chlapcovo rozhodnutí podpořili, informoval server Press TV.

 

Novinář Mohammed Alyahya, žijící v Londýně, událost komentoval tweetem: „Tento saúdský student je v těžké pozici“, čímž chtěl poukázat na to, že Írán není pro chlapce o moc lepší volba než Izrael.

 

Přestože je Írán rovněž muslimský, Saúdská Arábie považuje Teherán za svého nepřítele. Vztahy těchto zemí jsou na bodě mrazu a v občanských válkách na Blízkém východě podporuje každý z režimů jinou stranu.

 

Pro ceskoaktualne.cz jsme oslovili profesora  Akademie věd České republiky, který nechce být jmenován. Ten ale řekl, že “Myslím si, že ve vědě jako takové, nemá co národnostní přenice nebo nenávist dělat. Spolupracuji s mnoha vědci z celého světa, prarodiče mi zavraždili v koncentračním táboře, jsem Žid. Neumím si představit, že bych teď proto nespolupracoval s vědci z Německa”. 

VIDEO: https://www.presstv.com/Detail/2018/07/29/569632/saudi-student-israel

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru