Angela Merkelová

JW: Marné čekání na důkaz Merkelové o zapojení Ruska do Salisbury!

Podle ní odmítání Berlína sdílet informace s parlamentem a obyvateli Německa ukazuje pouze jednu věc – „ani britská, ani německá tajná služba nemají důkazy“ o tom, že se Moskva podílela na otravě v anglickém Salisbury.

„Rusko stojí za otravou bývalého špiona Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury,“ – tyto výroky britské strany stačily německé vládě, aby hned vyhostila z Německa několik ruských diplomatů, napsal Junge Welt.

Zatím však ani obyvatelům Německa, ani poslancům Bundestagu nebylo uděleno právo dovědět se, na základě jakých údajů – údajně obdržených od Londýna – přijalo vedení v Berlíně toto rozhodnutí, rozhořčilo se německé vydání.

Již podruhé v krátké době odmítla německá vláda odpovědět na parlamentní dotaz týkajícího se atentátu v Salisbury, řekla v rozhovoru s Junge Welt poslankyně Bundestag z Levicové strany Heike Henselová.

Jak noviny sdělily, německá vláda také odmítla sdělit, zda německé tajné služby a Bundeswehr opravdu vlastní nervově-paralytickou látku „Novičok”. Vláda se odkázala jen na tvrzení, že „v zájmu státu jsou tyto údaje tajné“.

List připomněl, že Skripal byl v Rusku odsouzen za špionáž ve prospěch Británie a po několika letech byl vyměněn spolu s dalšími třemi západními špióny a očividně pro Rusko ztratil na významu. Navíc pár týdnů před volbami Putina a pořádáním Světového poháru lze jen stěží najít ruský motiv pro použití jedu s takovou „vizitkou“, jako je „Novičok“.

Navíc zpočátku bylo tvrzeno, že tuto nervově-paralytickou látku vlastní pouze Rusko. Jenže v květnu investigavci Süddeutsche zeitung a televize NDR a WDR zjistili, že že zpravodajské služby zemí NATO, včetně Spolkové zpravodajské služby (BND), vlastnily byly malé množství těchto látek, dodal Junge Welt (o tom víme České republice také své – pozn.red.)

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru