V Indonésii se třásla zem. Nejméně 14 lidí zemřelo

Záchranáři nevylučují, že počet obětí ještě vzroste.  O zemětřesení informovaly agentury Reuters a AP s odvoláním na místní úřady. Ohnisko zemětřesení se nalézalo v poměrně mělké hloubce sedmi kilometrů.
Otřesů bylo podle indonéské geofyzikální a meteorologické agentury nejméně jedenáct. Udeřily časně ráno, kdy hodně lidí ještě spalo, a poškodily mnoho domů. Hodně lidí uteklo od hroutících se budov na volná prostranství.

„Bylo to velice silné zemětřesení. Všichni jsme propadli panice a utekli ven, stejně tak sousedé,“ řekl agentuře AFP místní obyvatel žijící na severu Lomboku. Dodal, že došlo k výpadku dodávek elektřiny.

„Vyskočili jsme z postelí, abychom se vyhnuli tomu, že nám něco spadne na hlavu,“ řekl agentuře Reuters Jean-Paul Volckaert, kterého otřesy probudily ze spánku v hotelu. Zaskočil jej pohled na hotelový bazén s „vlnobitím jako na divokém moři“, ale jev trval jen asi 20 až 30 vteřin.

Zatím není jasné, jestli jsou mezi obětmi také turisté, případně dokonce Češi.

Indonésie je největší ostrovní stát světa. Nachází se v Tichém oceánu v pásmu takzvaného ohnivého kruhu (prstence), kde střety kontinentálních desek často vyvolávají seismické otřesy. V prosinci 2004 spustilo mohutné zemětřesení u pobřeží ostrova Sumatra ničivou vlnu cunami, která zabila 230 tisíc lidí v desítce zemí, nejvíce v Indonésii.

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru