Letní průjem může potrápit každého z nás

Letní průjem je ve své podstatě způsoben změnou bakteriální rovnováhy v našich střevech. A to i v případě pokud konzumujeme stále stejné potraviny jako přes zimu.

Ayurvéda hovoří o takzvané změně dóš v našem těle. Tato změna způsobuje jiné chování metabolismu, látkové výměny, anabolismu i katabolismu tkání a v neposlední řadě i chování bakterií.

A právě změna chování bakterií způsobuje tyto problémy. Mezi příznaky letního průjmu můžeme zařadit křeče v břiše, horečku, zvracení či únavu.

Letní průjem a bakterie
Během teplých dní dochází k mnohem rychlejšímu rozložení řady potravin i množení bakterií. Na to řada lidí zapomíná.

Když konzumujeme potraviny během letních dnů, tak je u nich vyšší šance, že jsou již zkažené a nevhodné. Měli bychom si dávat pozor na jejich datum spotřeby.

Změna vnějších elementů okolo nás (větší nárůst ohně i vody) nás nutí ke změně životního stylu, který tyto nerovnosti opět dorovná. Co tedy dělat?

Vhodná prevence proti letním průjmům:

umývání rukou po toaletě a před jídlem
zákaz konzumace nemytých potravin
je nutné vždy používat čisté nádobí i příbory
je nutno konzumovat čerstvá neprošlá a nezávadná jídla
nejíme polosyrové či syrové mastně pokrmy (jídlo musíme vždy dovařit, dopéct nebo pořádně ugrilovat)
nebýt tolik akční a nepřehřívat se (uklidníme tím vnitřní pitta dóšu)
být více klidní jako tichá země a užívat pranajámu (posílíme váta dóšu a zklidníme kaphu)

Jelikož se bakterie množí a šíří lépe a rychleji v teplém prostředí, tak jsou výše zmíněné body spíše nutností. Experti na potraviny také doporučují věci uchovávat v ledničce, než je mít vytažené venku na kuchyňské lince či stole.

Způsoby prevence musíme určitě dodržovat, pokud průjmem již trpíme, ale přímá léčba to není. Jak si tedy poradit, pokud nás již průjem potkal?

Změna jídelníčku i přírodní způsob léčby
Pokud nás průjem již chytl, tak je ve velké míře potřeba tělu dodávat důležité tekutiny i minerály. Bez nich snadno dojde k dehydrataci, která je ještě více podpořena teplem během letních dní.

Odborníci proto radí vždy navýšit příjem tekutin. Nejlépe bychom měli užívat čistou pitnou vodu z vhodného nekontaminovaného zdroje.

Dalším krokem je následně uvedení své střevní mikroflóry do rovnováhy. Této rovnováhy můžeme dosáhnout užíváním probiotik, což jsou vlastně pro tělo prospěšné bakterie. Avšak bez změny jídelníčku nemusíme dosáhnout trvalého řešení.

Co tedy zařadit do jídelníčku?

miso
kysané zelí
tempeh
brynzu
kefír
kimchi

Každý taky může jako náhradu klasických probiotik z lékárny využít bio probiotické kaše. Tyto kaše kromě kvalitních prospěšných bakterií našemu tělu poskytnou i řadu vitamínu, minerálů, sacharidů a bílkovin. Což našemu tělu velice pomůže se s případným průjmem snadno vypořádat. Tyto kaše jsou velice chutné a v mnoha příchutích, takže je opravdu z čeho vybírat.

Závěrem
Vřele všem doporučujeme držet se výše zmíněných rad, opravdu dbát na vyšší pitný režim, změnu jídelníčku i zásady hygieny a skladování potravin. Letní průjem je opravdu nepříjemný, tak si jim nenechme zkazit pěkné léto.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru