Rituál pro klidný spánek vylepší náš život

Rituál pro klidný spánek nám totiž pomůže pracovat se svým rozpoložením. Učí nás přijímat skutečnosti tak, jak jsou. Člověk pak dokáže spoustu náročných situací lépe vstřebat.

Hektické dny plné stresu a povinností jsou téměř běžnou záležitostí každého z nás. Proto by rituál pro klidný spánek bychom měli zařadit do každodenního života jako třeba čištění zubů.

Rituál pro klidný spánek je forma očisty
Rituál pro klidný spánek nám pomáhá očistit se od všech nánosů, které jsme si za den nastřádali. Umožňuje absorbovat všechny dojmy, aby nás večer nerušily.

Umíme se pak smířit se všemi myšlenkami, které si vynucují jeho pozornost. A pomůže nám také všimnout si i těla, které má taktéž své bolístky a ukryté napětí.

Kvalitní noční odpočinek je pro každého stejně dostupný
Rituál pro klidný spánek je druh cvičení, na který je potřeba si vytvořit návyk. Je tak jednoduchý, že ho zvládne každý a i děti ho můžeme naučit.

Skládá se totiž z těchto 5 jednoduchých kroků:

Ujistěte se, že jste zvládli vše, co jste potřebovali a že budete mít již vyloženě čas a klid pro sebe. Místnost, kde budete spát si zatemněte. Vypněte vše, co by vás rušilo. Pohodlně se oblečte, ulehněte a ujistěte se, že je vám příjemně teplo

Zavřete oči a proveďte 5 hlubokých nádechů a výdechů. Postupně vnímejte své tělo. Projíždějte ho jako scannerem. Nezastavujte se nikde dlouho, aby vám myšlenky nezačaly něco vysvětlovat. Poslechněte si své tělo. Všimněte si, kde vás něco bolí či cítíte nějaké napětí a tlak. Jen to sledujte.

Poté si začněte rekapitulovat svůj den. Projíždějte ho stejně rychle jako předtím své tělo. Jen to sledujte jako na běžícím pásu. Buďte pozorovatel. Věnujte pozornost tomu, co jste zažili. Tak jako jste před chvíli věnovali pozornost svému tělu. Den ubíhá rychle, tak ho nyní ještě ve zkratce prožijte.

A nyní už jen buďte. Nechte myšlenky, ať si plují a dýchejte. Nesnažte se je brzdit či kontrolovat. Nepoučujte ani sebe, zda to děláte či neděláte dobře. Prostě to jen dělejte a nechte to tak.

Dýchejte, dýchejte a počítejte s každým nádechem a výdechem. 1, 2, 3, …a pak usněte.
Rituál pro klidný spánek bude pokaždé pro vás trochu jiný. Postupně se budete zlepšovat v uvolnění, všímavosti i soustředění. A výsledky se budou s každým dnem dostavovat více a více.

Co nás ještě více může podpořit v kvalitním spánku
Každý den má jednou svůj konec, a proto bychom tuto skutečnost měli respektovat. V praxi to probíhá tak, že se nebudeme stimulovat kávou či energetickými nápoji.

Často totiž neodhadneme jejich účinnost. S odpolednem by totiž mělo přirozeně nastávat zklidnění. Člověk by si zklidnění neměl nechat až do postele.

Je to pak zbytečný stres pro člověka, který se potřebuje najednou za každou cenu zklidnit. Většinou se mu to pak nepodaří.

Velké psychické i fyzické vyčerpání může člověka rozhodit natolik, že neusne. V takovém případě lze na emoční úrovni podpořit spánek pomocí bachových esencí.

Před spaním bychom měli dbát na to, aby byla naše strava lehce stravitelná. Naučte se dopřávat si dostatek času na konzumaci i trávení jídla. A to v dostatečném předstihu než člověk zalehne do postele.

Rituál pro klidný spánek lze podpořit i vhodnými bylinkami. Ty dokáží efekt uvolnění, dýchání a relaxace značně zesílit a lépe prožít. Usínání pak bude pro nás jako balzám.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru