Právě teď! V centru Prahy se zřítila část budovy. Tři jsou ze sutin v nemocnicích! – AKTUALIZACE

Podle prvních informací trosky zavalily čtyři lidi. Na místě zasahují hasiči i záchranka.Událost se odehrála v ulici Mikulandská, dnes okolo půl jedenácté dopoledne

„Čtyři zavalené lidi momentálně vyprošťují hasiči. Na místě zasahují čtyři posádky RZP, dvě lékařské posádky a inspektor,“ uvedla mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Hasičům se podařilo zachránit jednoho ze zavalených. Při vědomí ho předali záchrance. „Snažíme se vyhrabat další osoby. Na místo byl povolán sací bagr na sutiny,“ řekla mluvčí hasičů Kateřina Suchanská.

Na místě hasiči postavili provizorní ochranu, aby se dům znovu nepropadl.

AKTUALIZACE:

Z trosek byl vytažen i druhý dělník. Další dva ale zatím zůstávají pod hadlou sutin.Při záchraně hasiči používají sací bagr na sutiny. Propadlo se patro o rozměrech 5×10 metrů.

Záchranáři aktivovali traumatologický plán a na místo přijel i speciální vůz Atego.

Kvůli velkému počtu techniky složek integrovaného systému byl částečně omezen provoz pro auta na Národní třídě. MHD v okolí projíždí bez potíží.

AKTUALIZACE:

Z místnosti domu, kde se propadl strop, hasiči z Prahy vyprostili první osobu. Muž je při vědomí, záchranáři ho právě vyšetřují.

Na místo byli vysláni i kynologové i statik. Hasiči, policisté a záchranáři o tom informovali na Twitteru. „Snažíme se vyhrabat další osoby. Požádali jsme Český červený kříž o spolupráci. K události míří psychologové,“ uvedli hasiči. Na místo neštěstí jede i ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

V Mikulandské ulici je momentálně už šest posádek záchranné služby, pět hasičských jednotek, policisté i psovodi městské policie.
V budově, v níž se zřítilo patro, bývala základní škola. Po přestavbě se má objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM).
AKTUALIZACE:
Hasičům se podařilo zachránit již tři ze zavalených, které předali záchrance. Dva utrpěli středně závažná poraněním, jeden je ve velmi vážném zdravotním stavu a je v umělém spánku.
AKTUALIZACE:

„Tři osoby již byly zachráněny, po dalších hasiči pátrají,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. V troskách mohou být podle něj až čtyři lidé, záchranáři mluví o zřejmě dvou pohřešovaných. Pacienti byli odvezeni do vojenské nemocnice a do Všeobecné fakultní nemocnice. Policejní vyšetřovatelé již zjišťují, za jakých příčin se strop zřítil.

„Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ potvrdil mluvčí policie Jan Rybanský.

AKTUALIZACE:

Místo prohledal pes kynologické služby MP, který je označil jako pozitivní, tzn. že je možné, že se pod sutinami nachází další lidi.
Příčina neštěstí se bude zjišťovat až poté, co bude potvrzeno, zda se v budově ještě někdo nachází. Podle Metrostavu, který rekonstrukci budovy provádí, nebyly porušeny žádné předpisy bezpečnosti práce. „Příčinu zřícení nelze předjímat. Pád stropu bude řádně prošetřen,“ sdělil mluvčí Metrostavu Martin Patřičný. Počet lidí na stavbě zatím neuvedl.
Na místo se dostavila primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která se vyjádřila, že „Je potřebné prověřit roli projektantů, roli zejména památkářů Národního památkového ústavu“. Stavební úřad městské části Praha 1 se podle ní bude muset vyjádřit, zda se dodržel technologický postup při stavbě domu.

AKTUALIZACE:

Podle přivolaných statiků hrozí, že se budova zřítí celá. Budova totiž zůstává velmi nestabilní.  Zásah je obtížný, protože budova může spadnout. Hasiči ji stabilizují ve spolupráci s Báňskou záchrannou službou, statikem a lezeckou skupinou. „Bohužel tam nejsou jenom sutiny, ale také trámy, látky, plechy, kusy betonu, které musíme rozbíjet,“ řekl velitel zásahu Klegr. Při zásahu se střídá asi 40 hasičů, přímo v místě neštěstí jich ale může být najednou jen zhruba šest až sedm. Podle Metrostavu, který rekonstrukci budovy provádí, nebyly porušeny žádné předpisy bezpečnosti práce. „Příčinu zřícení nelze předjímat. Pád stropu bude řádně prošetřen,“ sdělil mluvčí Metrostavu Martin Patřičný. Počet lidí na stavbě zatím ale ani on neuvedl.
„Ze všech informací, které máme, vyplývá, že pod sutinami jsou dělníci, kteří tam pracovali. Snažíme se dělat všechno pro to, abychom je vyprostili co nejdříve,” uvedl před 17. hodinou večer velitel zásahu Oldřich Klegr.  To se ale bohužel nepovedlo. Hasiči ale nevědí, kolik dělníků v budově bylo. „Není tu nikdo, kdo by nám řekl, že v tom místě byl jeden, dva nebo více lidí. Taková je situace vždy,” podotkl Klegr. Právě možná přítomnost zavalených zpomaluje celý proces záchrany. „Sutin není tolik jako v jiných případech v minulosti, ale chtěli jsme dát šanci případným přeživším, a proto jsme přivolali další druhý sací bagr,” vysvětlil Klegr

Některá média spekulují o pěti dělnících, na které spadla část domu. Tři z nich jsou hospitalizováni. Na pomoc profesionálům hasičům přijeli i dobrovolní. Hasiči spolupracují s psovody, kteří určují místa, kde by mohli být další dělníci. Hasiči pracují po malých skupinách. Hasiči mají taky nainstalovaná speciální světla, která signalizují, když se zdi pohnou.Ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková ostře odmítla výrok primátorky Prahy, že by památkáři nesli odpovědnost za zřícení části domu v pražské Mikulandské ulici. Ta se nechce dopouštět žádných spekulací, ale jako architekt s technickým vzděláním ví, že obdobné situace se na stavbách většinou dějí v důsledku zanedbaní bezpečnosti práce. Nicméně závěry je možné činit až po provedení šetření k tomu příslušných orgánů. Řekla to médiím.

Později došlo k uvolnění části stropní konstrukce, která zasáhla hasiče do horní končetiny. Ten byl prohlédnut, ale zraněn není. Hasič zasažený pádem části stropu během záchranných prací není zraněný, uvádí to hasiči na svém twitterovém profilu s odkazem na zdravotnickou záchrannou službu. Zásah je v tuto chvíli přerušen, budovu znovu zkoumá statik společně s hasiči.

Při odklízení suti uvnitř budovy, spadla na zasahující hasiče část stropní konstrukce. Jeden z nich byl odvezen s lehkým zraněním na ošetření. Informovala o tom Policie ČR na svém Twitteru.

Hasiči mají odklizené asi 3/4 napadané suti. Pořád žádného dělníka nenašli. Snaží se pracovat rychle, tma jim ale bude komplikovat práci.

“Máme zhruba polovinu plochy odklizenou. Při nejbližší příležitosti necháme to suťovisko takzvaně vydýchat, aby se odstranily pachy, a znovu to necháme přečuchat psy,“ řekl po 19:00 velitel zásahu Oldřich Klegr. Jak dále uvedl, je složité udělat další bezpečnostní opatření, protože by to samo o sobě bylo příliš riskantní: „Bohužel je to už posunuté, obloukové vazby jsou narovnané, takže hrozí, že to spadne kdykoliv“. Hasiči si udělali v místě zásahu dřevěnou stříšku, v samotném centru pracují z bezpečnostních důvodů vždy jen dva z nich. Celou stavbu sledují přístrojem, který hlásí každou odchylku stěny o jeden milimetr.

Hasiči chtěli večer znovu nasadit psy, kteří měli označit místa, kde by se ještě mohli nacházet lidé. Nakonec od toho ale ustoupili. „S blížící se nocí se budeme raději snažit rychle sutiny odstranit, protože potom budeme mít problémy s viditelností čidel, které nám hlídají pohyb zdí,” uvedl velitel zásahu Oldřich Klegr.

S ubývající sutí ale hasiči doufají, že by v objektu už nikdo být nemusel. „Stále ale pracujeme s tím, že tam jedna osoba je,“ podotkl Klegr. Pracovat chtějí v případě potřeby celou noc. „Tma by nás měla zabrzdit jen v řádu minut. Každopádně budeme pokračovat do té doby, než si budeme jistí, že tam nikdo není,” dodal. Za den se při zásahu vystřídalo asi 120 hasičů.

Ve 22.40 hasiči na svém Twitteru hlásí, že záchranné práce byly ukončeny a místo chystají na předání policistům. Jestli se jim podařilo nalézt další z osob se ale neví.

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto: ZZS HMP)

Přejít nahoru