Tygří bujón se vařil v Česku. Celníci a policie rozkryli síť od dodavatelů zvířat až po prodejce + VIDEO

Při domovních prohlídkách nalezli tělo čerstvě zastřeleného tygra, produkty z tygrů i kůže velkých šelem. Trojici obviněných mužů prozatím stíhají v souvislosti se třemi tygry, zvířat však zřejmě bylo více. U nejmladšího z obviněných navíc objevili 20 těl jiných chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky. Jedním ze stíhaných, o jejichž vazbě rozhoduje soud, je chovatel Ludvík Berousek starší. “Doufám, že kauza poslouží k tomu, aby se na to upozornilo. Někdo by se měl zamyslet nad tím, jakým způsobem se tu s těmi zvířaty zachází,” podotkl ředitel sekce pátrání Generálního ředitelství cel Robert Šlachta. Poznamenal, že by se měla změnit legislativa.Policie po pondělní razii obvinila z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty muže ve věku 35, 56 a 67 let, kteří mají trvalé bydliště v Praze, na Českolipsku a na Žatecku. Jejich totožnost blíže nespecifikovala. Podle kriminalistů nakládali s mrtvými těly tygrů v rozporu s právními předpisy a přinejmenším tuto neděli jednoho z tygrů zastřelili. Cílem činnosti gangu byl finanční zisk prostřednictvím výroby produktů tradiční čínské medicíny. Trestnou činnost údajně organizoval šestapadesátiletý Vietnamec, který vystupoval pod dvěma různými identitami. Dříve pracoval v Německu jako stánkař. Hotové tygří produkty podle celníků prodával mimo jiné v pražské tržnici Sapa, ale také v dalších zemích EU i mimo ně. Policie u něj našla tygří bujón a víno a také výrobky s podezřením na slonovinu. Šelmy podle obvinění choval sedmašedesátiletý Čech, v minulosti odsouzený za násilnou trestnou činnost. Policie u něj zajistila 1,8 milionu korun v hotovosti, kůže tygra, lva či medvěda a také množství dokladů k nakládání se šelmami, u nichž bude ověřovat pravost dokumentů.
Chovatel údajně šelmy dodával pětatřicetiletému českému preparátorovi s pozastavenou činností. Tento pak těla šelem zpracovával. Právě u něj policisté objevili mrtvolu tygra, střeleného do oka a krku z důvodu, aby střela neporušila jeho cennou kůži. Je pravděpodobné, že vyšetřovatelé vůči preparátorovi rozšíří stíhání vzhledem k tělům jiných zvířat, které přechovával v mrazácích. Muž už byl v podmínce za pytláctví a nedovolené ozbrojování.

Šlachta uvedl, že cena tygra se pohybovala kolem 100.000 až 150.000 korun za zvíře. Kůži prý preparátor prodával od 50.000 do 100.000, drápy za 2500 a jeden gram bujónu za 1500 korun.

U obviněného chovatele zůstala živá zvířata, jejichž zdravotní stav nyní vyhodnotí Česká inspekce životního prostředí. Každý tygr by měl mít své dokumenty a nepřenositelný čip. V ČR se oficiálně nachází 140 živých tygrů, z toho pouze čtyři desítky v zoologických zahradách. “Myslím, že se dostaneme k tomu, že je tu v tom nepořádek, že si tu na jedny papíry chodí víc tygrů a že je to byznys jako prase,” uzavřel Šlachta.

Video zásahu policie:

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto: Shutterstock, video: Youtube)

 

Přejít nahoru