Das Erste: Berlínský migrační plán – konec Evropy bez hranic?

Pokud v blízké budoucnosti nebudou účinně chráněny vnější hranice Evropské unie, pak se Schengen – Evropa bez vnitřních hranic – brzy stane historií, varoval korespondent německého televizního kanálu.

V Německu si možná oddechli, protože frakce CDU/CSU dosáhly dohody o uprchlících a vláda se nerozpadla. Tento kompromis ovšem ovlivní nejen Nemecko, ale i naše evropské sousedy – a především v Rakousku. Uprchlíci, kterým bude odepřen vstup do Německa, mohou být posláni na hranici Bavorska s Rakouskem a to byla hlavní otázka sporu.

Tento měsíc Rakousko předsedá Radě Evropy, a bude tak mimo jiné zprostředkovávat řešení sporů o uprchlíky v celé EU. Zpráva Michaela Mandlika je o tom, jak reagovali v Rakousku na nový směr německé vlády.

Strážní věž v Burgenlandu na hranici dvou zemí Evropské unie – Rakouska a Maďarska. Není nic překvapujícího skutečnosti, že rakouští vojáci již tři roky hlídají hranici, jejichž úkolem je odhalovat porušovatele a předávat je policii. Během migrační krize v roce 2015 zavedlo Rakousko s pomocí policie a armády rozsáhlá kontrolní opatření na svých hranicích. Takto se tehdy plánoválo zastavit nový příliv uprchlíků podél oficiálně uzavřené „balkánské trasy”.

Na tiskové konferenci rakouské vlády bylo jasné, že země bude dále posilovat hraniční kontrolu kvůli záměru německých stran CDU a CSU vytvořit tranzitní střediska pro uprchlíky na rakousko-německé hranici.

Sebastian Kurz, kancléř Rakouska: Jsme připraveni na jakýkoli scénář. Jsme také připraveni přijmout veškerá opatření, která jsou nezbytná k ochraně Rakouska a jeho obyvatel před škodami.

Das Erste: Nevytvoří to dominový efekt, díky čemuž bude ve všech zemích jižní a jihovýchodní Evropy zavedena i zvýšená kontrola hranic?

Rafael Bossong, Nadace pro vědu a politiku: Pokud se všechny země budou i nadále držet takových nacionalistických argumentů a počet uprchlíků bude i nadále vysoký nebo dokonce opět naroste, může to vést k dominovému efektu. Možná se bude muset uzavřít tunel Brenner.

Das Erste: Tunel Brenner je mimořádně citlivým bodem a z hospodářského hlediska zásadní silnicí spojující Itálii a sousední severní země. Již před dvěma lety provedlo Rakousko silniční práce, aby v krátké době postavilo hraniční kontrolní body, pokud by to bylo nutné, a pokud by vnější hranice EU nebyly účinně chráněny. Existuje však i řada dalších dopravních cest vedoucích na jih.

Sebastian Kurz: Jestli k tomu dojde, pak se samozřejmě dostaneme do dopravní zácpy a dalších negativních důsledků. Je však možné, že to také povede k tomu, že poslední z těch, kteří stále nevidí potřebu skutečných vnějších hranic, přehodnotí svoji pozici. Naším cílem je Evropa bez vnitřních hranic, ale spolehlivě chráněnými vnějšími.

Ale opak může být pravdivý dodala Das Erste: pokud v blízké budoucnosti nebudou vnější hranice Evropské unie účinně chráněny, tak Schengen – Evropa bez vnitřních hranic – se stane minulostí

(prvnizpravy.cz, foto: Shuttestock)

Přejít nahoru