Zoot je zatím v ČR jedničkou, ale jeho ztráty rostou do stamilionů

Kumulovaná ztráta zatím stále narůstá, a to v podstatě permanentně od roku 2009 kdy na českém trhu reálně začínal. Jen za rok 2016 Zoot prodělal v České republice 32 milionů, na Slovensku 81 milionů a v Rumunsku 67 milionů korun. V roce 2017 pak v České republice 33 milionů, na Slovensku 116 milionů a v Rumunsku 70 milionů korun  – tedy dohromady přes 400 milionů korun jen za poslední 2 roky. Kumulovaná ztráta za všechny tři země činí dohromady přes 600 milionů korun.

 

V rámci České republiky se Zoot prezentuje kladnou EBITDA (Indikátor provozní výkonnosti firem, pozn.red.), ale o výsledcích v dalších zemích neinformuje. To je obzvláště nepříjemná zpráva pro držitele dluhopisů, vydaných v roce 2017 v hodnotě 150 milionů korun, kteří by se možná ke koupi stavěli výrazně zdrženlivěji.

 

Zatím se vedení soustředilo převážně na navyšování obratu a získávání nových zákazníků, a to bez ohledu na náklady. Prostředkem k tomu měl být jejich propracovaný zákaznický servis a kombinace internetového obchodu s kamennými výdejnami. I když si tuzemští zákazníci stále více zvykají na nakupování po internetu, u oblečení jsou ještě oproti zemím jako je Velká Británie nebo Holandsko či Skandinávie velmi rezervovaní.

 

Právě kamenné výdejny Zootu jsou tedy pro firmu argumentem pro ty, kteří ještě váhají. Ovšem zároveň je to kámen úrazu. Firma totiž bojuje s obrovskou vratkovostí zboží. Ta se pohybuje v rozmezí 67 – 70%, což je číslo skutečně velmi vysoké. Podle vyjádření zástupce firmy každé toto procento znamená částku přes 10 milionů ze zisku. U konkurenčních obchodů není procento vráceného zboží zdaleka tak velké. Běžně to bývá kolem 50 a méně procent. Klasické obchody s módou, které zavádějí stále častěji i online nakupování pak mají toto číslo díky síti prodejen nízké. Zákazníci totiž znají jejich systém velikostí a snadno si i zboží mohou vyzkoušet. Ovšem jejich servis pro online nákupy není ještě zdaleka na takové úrovni, aby se objem tržeb z prodejen významněji přesunul na internet.

Díky obrovskému tlaku na zvyšování obratu je pro Zoot stále těžší udržet si úroveň zákaznického servisu. Zrovna ten však zástupci firmy velmi rádi zdůrazňují a staví na něm marketingové kampaně. A v posledních letech čím dál více začíná pokulhávat. Stížnosti a špatné recenze se množí. A to nejen na samotný servis, který byl doposud výhodou a rodinným stříbrem firmy, ale rovněž na kvalitu zboží. Míra vlivu těchto faktorů na chování zákazníků je přitom právě v online prostředí vysoká, ne-li zásadní.

 

Další komplikací pro Zoot je stále sílící konkurence. Před dvěma měsíci vstoupil na tuzemský trh nejsilnější evropský internetový obchod s módou, německý Zalando. Ten má skutečně ambiciózní plány a vykazuje konstantně velmi pozitivní čísla. Ač se oba obchody zatím tváří, že náš trh je a hlavně v budoucnu bude dost velký pro všechny, z nárůstu počtu online nákupů těží hlavně menší obchody s užší specializací. Například eshopy se sportovní módou či obuví sice vykazují menší obrat, ale jsou v plusových číslech. Zásadním předpokladem pro úspěšnost internetového obchodu a to nejen s módou, je tedy vybalancování nákladného špičkového servisu a ziskovosti. Pro firmy s širokým portfoliem nabízených značek to bude, zdá se, čím dál náročnější. Neboť i zákazníci stále více vyžadují kvalitu a profesionalitu.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru