Chřipkové období se blíží – jak chřipce předejít?

Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které může mít velmi těžký průběh. Ve světě se jí každoročně nakazí více než 1,5 miliardy lidí. U nás se chřipkou nakazí asi 15 procent dospělých a 20 procent dětí každým rokem. Projevuje se bolestí svalů a kloubů, zimnicí, rýmou, bolestí v krku, kašlem a také vysokou teplotou nad 38 °C. Chřipka se přenáší zejména kapénkami a její inkubační doba je průměrně dva dny.

1. Nacpěte se vitamíny

Správná strava je základem zdraví. Tohoto hesla byste se samozřejmě měli držet po celý život, ale v období chřipek dvojnásob. Snažte se zvýšit přísun vitaminu typu A, B, C. Denně si proto dopřejte dostatečnou porci ovoce a zeleniny. Vhodná je například kapusta, zelí, cibule, špenát, česnek, zázvor či mrkev. Z ovoce si pak vybírejte hlavně citrusy, kiwi, jablka, červené hrozny, ale i lesní plody. Prospěšné jsou také antioxidanty, zinek či jód.

Tip: Ušetřete čas, buďte kreativní a z ovoce a zeleniny si vyrobte chutné nápoje. Třeba za pomocí lisů a odšťavňovačů na citrusy od výrobce Gorenje.

2. Čistota je půl zdraví

Asi nejlepší prevencí před chřipkou je důsledné dodržování hygieny. Důkladné umývání rukou je tím, co by mělo patřit mezi samozřejmost nejen v zimním období. Čisté ruce jsou zkrátka naprostý základ, ať už umyté v umyvadle nebo za použití desinfekčních gelů.

3. Vyspěte se

Kvalitní spánek výrazně přispívá dobré imunitě a dobře odpočatý člověk tak bude lépe odolávat chřipkovým virům. Dospělý člověk by měl spát alespoň 7 hodin, na to nezapomínejte.

TIP: Máte problémy se spánkem? Přečtěte si tipy pro zdravý spánek od německé kosmetické firmy Kneipp.  

4. Dostatečně pijte

Důsledně dodržujte pitný režim. Právě dostatečné zásobování tekutinami je důležité pro správné fungování vašeho organismu. Vhodné jsou neslazené čaje od černého až po zelený a ovocný, ale výborná a zdravá je i sklenice čisté vody. Na každých 10 kilo váhy byste měli vypít 0,3 až 0,4 l vody. Jako prevence onemocnění je skvělý i zázvorový výluh.

Tip: Menší kousek zázvoru zbavte slupky a na jemném struhadle nastrouhejte. Zalijte vařící vodou a nechejte deset minut louhovat. Můžete dochutit medem a citronem.

5.  Otužujte se

Otužování je komplexní systém, jak posílit odolnost těla a imunitního systému. Nejčastější je studená sprcha, nebo plavání v chladnější vodě. Pravidelné návštěvy sauny také výrazně zvyšují imunitu.

6.  Nechejte se očkovat

Je sice pravdou, že chřipkových virů je nespočet a často mutují, proto ne vždy očkování zabere, nicméně není na škodu poradit se se svým obvodním lékařem. Očkování sice není stoprocentní ochranou, pokud ho však podstoupíte včas, s velkou pravděpodobností se chřipce vyhnete. Očkovat by se měli nechat zejména ti, kteří denně přichází do kontaktu s větším množstvím dalších osob.

7.  Teple se oblékněte

Raději si oblékněte více vrstev oblečení, které budete během dne odkládat, než abyste venku mrzli. Nezapomeňte, že i když za oknem svítí sluníčko, za pár chvil může být vše úplně jinak.

Tip: I takový lilek obsahuje překvapivě velké množství zinku, draslíku a vitamínů A a C. Více si můžete přečíst v článku: Lilek v kuchyni: jak ho využít a proč je tak oblíbený?

8.  Hýbejte se

Kromě toho, že díky pravidelnému pohybu protahujete tělo, posilujete svaly a vyplavují se endorfiny, pravidelný sport vás ochrání i před nemocí. Lidé kteří sportují, jsou zkrátka méně nemocní a pokud už onemocní, tak se výrazně rychleji léčí.

9.  Redukujte stres

Velký stres, stejně jako nedostatek spánku, významně oslabuje váš organismus. Proto není vhodné se mu dlouhodobě vystavovat. Dlouhodobý stres je zodpovědný až za 90 % onemocnění.

Přejít nahoru