Klimatizace způsobuje nečekané letní nemoci

Klimatizace, ledové koupaliště, zmrzliny, mokré plavky nebo ledové nápoje. To vše je během léta běžnou příčinou vzniku angíny, bolestí hlavy, bolestí v krku, rýmy či suchých očí. Na vině je totiž termošok, se kterým se náš organismus těžce vyrovnává.

Ve většině případů si lidé prostě neuvědomují, jak je pro tělo náročné zapínat a vypínat své termoregulační systémy. Obzvlášť největší riziko vzniká u špatně nastavené klimatizace, vytvářející velmi široký teplotní rozdíl mezi vnitřním prostředím auta či budovy a venkovní teplotou.

Správné užívání klimatizace
klimatizaci nastavujeme tak, aby teplotní rozdíl oproti venku byl maximálně 5 stupňů
snižujeme výkon klimatizace a nestojíme přímo v jejím proudění
během jízda v autě máme klimatizaci povětšinou vypnutou a zapínáme ji pouze co 10 – 15 minut
pokud máme oslabenou imunitu, astma, alergii či jsme nemocní, klimatizaci se snažíme vyhýbat a vůbec ji nepoužíváme
Avšak často se stane, že onemocníme právě kvůli slabé imunitě nebo častému užívání antibiotik. Jsou to ty případy, kdy termošok prožijeme na malou chvíli a již jsme nemocní. Z těchto důvodů bychom měli naši odolnost vůči termošokům a klimatizaci posilovat. Jak na to?

Klasická léčba antibiotiky je nevhodná
Mezi běžná letní onemocnění pramenící z klimatizace lze zařadit angínu, kašel, bolesti hlavy, horečky, bolesti nervů, rýmu.

Změna teplot v našem organismu způsobuje změny, díky kterým tělo funguje prostě jinak. Pokud jsou tyto teplotní změny časté, tak organismus prostě nestíhá zajistit pořádnou funkci všech systému. Hlavně imunity.

Většinou se tato onemocnění řeší antibiotiky, což je asi nejhorší scénář hned z několika důvodů. Jednak antibiotika oslabují naši imunitu ještě více a během letních dnů jsou pro tělo ještě větší zátěží. Do toho ještě způsobují fotosenzitivitu. Tedy žádná výhra.

Přirozená prevence i léčba
Jako prevenci musíme naše tělo proti termošokům trénovat a dozajista změnit jídelníček. Imunitou se zabývá obor imunologie, jehož odborníci radí lidem provádět ledové sprchy na posilování imunity.

Do jídelníčku je vhodné zařadit více ovoce i zeleniny a vyřadit rafinovaný cukr. Během velkých letních dnů také rostou nároky těla na vitamíny a minerály, měli bychom tedy zvážit jejich suplementaci (chlorella, ječmen, spirulina). Navýšení pitného režimu je samozřejmostí.

Pokud jste často nemocní i během zimy, tak doporučujeme posílit organismus naturálními produkty bez vedlejších účinků. Mezi takové prostředky lze zařadit je sangre, citrus paradis či grepové jádro. Jsou to produkty, které dokáží nahradit jakékoliv antibiotika (při dlouhodobějším užívání), avšak bez negativních účinků.

Adaptogeny nejen na posílení imunity
Pro zvýšení adaptačních schopností těla se také používají tzn. adaptogeny. Podstat těchto adaptogenů spočívá ve jejich síle a odolnosti jakožto rostlin. Většinou se jedná o rostliny žijící ve velmi těžkých podmínkách. Řada těchto rostlin si již vytvořila odolnost na těžké životní podmínky a obsahují v sobě látky, které na nás mají silný posilující efekt.

Mezi takovéto adaptogeny se na prvních místech řadí Kořen Maca, což je velice odolná peruánská rostlina, která posiluje organismus na více frontách. Více zde. Ašvaganda zase pochází z teplé Indie a pokud někdo trpí obecnou slabostí, tak všichni ayurvédští doktoři ordinují tuto rostlinu, která v určitém množství obsahuje steroidní alkaloidy, přinášející skvělé benefity. Více zde.

Závěrem
Pokud jsou pro nás letní nemoci pramenící z klimatizace skutečně problémeme, tak bychom proti tomu měli bojovat nejlépe na všech frontách. Ale ne vždy se tu musí dařit a mnohem lepší je kvalitně dělat aspoň jeden ze způsobů.

Co vše tedy dělat?

správně používat klimatizaci
vyhýbat se zmrzlinám a ledovým nápojům
dlouhodobý pobyt v ledové vodě na koupališti raději odmítneme
změňme náš jídelníček a trénujme imunitu
doplňujme vitamíny i minerály a užívejme naturální produkty, které nám mohou pomoci i v jiných oblastech našeho zdraví.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru