Výživné pití, které naše tělo ocení. Které to je?

Výživné pití tohle nemá. Jeho přínos je v tom, že přispívá ke snadnému a důkladnému vstřebání našeho jídla. Dodává nám minerály, o které naše tělo přichází během pocení. A dokáže nás příjemně osvěžit a povzbudit.

Tyto nápoje umí posílit naše zdraví a životní energii. Výživné pití je lepší i než obyčejná voda, protože dokáže lépe ulevit od žízně.

Jsou to nápoje, které obsahují nejen minerální iony, ale také řadu enzymů a laktobacily mléčného kvašení. Právě tyto laktobacily nám pomáhají naši stravu dobře strávit a mít z ní maximální profit. Jedná se tedy o fermentované nápoje většinou z obilí a ovoce.

Jejich chuť je příjemně nakyslá a jsou i mírně perlivé. Ke kvašení se využívají přirozeně se vyskytující laktobacily na ovoci. Ale mnohdy je potřeba přidat ještě syrovátku. Ta totiž kvašení uspíší a zajistí nám to, že se kvašení opravdu podaří. Díky syrovátce se také minimalizuje alkoholové kvašení.

Nejedná se  však o žádnou moderní záležitost. Kouzlo kvašení a syrovátky je starodávnou metodou. Již v dobře římské znali kouzlo kvašení, nebo-li fermentace. Díky ní totiž dochází i k přirozené konzervaci nápojů a potravin všeobecně.

Jak si můžeme výživné pití sami připravit
Jedním z nejjednodušších receptů na výživné pití je tzv. ovesnávoda. A její příprava je následující:

Do 2 litrové sklenice nasypeme půl hrnku ovesných vloček
Přidáme půl hrnku čerstvé citrónové šťávy nebo nepasterizovaného jablečného octu
A vše zalijeme 1,7 l čisté vody
Směs promícháme vařečkou, přikryjeme plátnem a necháme při pokojové teplotě do druhého dne
Směs se snažíme občas promíchat

Poté lze ovesný nápoj již popíjet. Má zajímavou chuť a zároveň je velice příjemně osvěžující. Minerály a živé látky, které obsahuje, jsou pro nás navíc velmi lehce vstřebatelné. Citrónová šťáva nám to zde konzervuje. Pokud použijeme raději nepasterizovaný jablečný ocet, tak ten nám kvašení urychlí. Taktéž totiž obsahuje bakterie mléčného kvašení.

K fermentaci lze ale použít i houbu
Nejde ale jen tak o nějakou houbu. A i když tato houba pochází z oblasti Uralu, tak je u nás již velice známá. Jedná se o kombuchu, která nám z černého čaje a kokosového cukru je schopna vytvořit jemně perlivý nápoj vzhledově podobný pivu. Hlavně ale obsahuje kyselinu glukuronovou, která nám pomáhá tělo detoxikovat.

Kdo by měl ale chuť na dobré nealkoholické pivo, tak může vyzkoušet pivo zázvorové. Základ tvoří startér připravený ze zázvoru, kokosového cukru a vody. S tímto startérem pak naočkujeme směs z vody sušené třtinové šťávy a citrónové šťávy. Tato směs nám zkvasí a máme hotové zázvorové pivo.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru