Klaus

Bude řev, nejspíš velký. Václav Klaus promluvil o dnešním Rusku

Srpen 1968 není podle Klause dávno zapomenou historií. „Prožíval jsem to jako dospělý. Je to událost, která se prolíná do současnosti,“ míní Klaus, jenž se domnívá, že nejde jen o dějepisnou zkušenost. „Dalo nám to obrovskou zkušenost. Myslím si, že jistá hysterie vedená proti současnému Rusku souvisí právě s invazí 21. srpna 1968,“ sdělil Klaus. A dodal, že šlo však o Sovětský svaz.

„Dnešní Rusko není bývalý komunistický Sovětský svaz. Rusko dnešní doby je země, která si protrpěla něco naprosto neuvěřitelného. To Rusko dostalo šanci se vyvíjet v 90. letech,“ zmínil také Klaus.

„Je to autentická země, která na té mapě světa… Snaží se uchovat nějakou svou minulost, svou kulturu, své já. Standardní demokratickou zemí ale určitě není, ale je otázkou, zda Evropská unie umožňuje být standardními demokratickými zeměmi, i když je to provokativní,“ dodal. Rusko je podle něj však neskutečně rozdílné od státu Lenina, Stalina, Brežněva.

„Velká země však ohrožuje vždycky. Je to expanzivní stát. Každý slon v porcelánu se chová, jak se nemůžeme chovat. Rusko v tomto smyslu není holubičí povaha, ale vyvolávat nové studené války, je, si myslím, dětinská politika,“ zmínil.

„60. léta jsem opravdu prožil. Nebyl jsem žádné miminko. Oči se otevíraly, kritika sílila… Tenkrát došlo k obrovskému zakolísání ekonomiky. Dostalo to název hospodářská krize. To vyvolalo obrovský chaos. Velmi brzy začaly, zejména v té ekonomické sféře, relativně hluboké diskuze,“ vzpomínal také Klaus. Rozhovořil se následně i o reformních procesech v naší zemi a v KSČ.

A jaký byl podle něj vývoj západních zemí a jaký je jejich vliv na současnost? „To, co se dělo na barikádách v Paříži a v Berlíně, bylo v protikladu s tím, co jsme chtěli my. My chtěli svobodu, demokracii. To, že procesy kulminovaly v podobnou chvíli, byla shoda okolností. Tehdy to na Západě jako celku změnilo atmosféru, vytvořilo absenci respektu, jsem o tom hluboce přesvědčen, že to má dopady do dnešní doby,“ sdělil Klaus.

Závěrem se Klaus vyjádřil k tomu, že prezident Miloš Zeman nevystoupí k výročí okupace. „Člověk váhá, jestli má něco říkat. I my jsme v Institutu říkali, zda udělat nějakou speciální akci. A Rakousko mě pozvali na akci, kde jsem mluvil o pražském jaru. Když jsem si napsal německý projev, napsal jsem svůj český text,“ dodal Klaus. „V případě Miloše Zemana mně jeho vystoupení chybět nebude, i když si myslím, že máme obdobný názor na rok 1968,“ uzavřel.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru