Za koho umírají čeští vojáci v Afghánistánu? Výsledkem dosavadní války proti terorismu je masová migrace, islám na pochodu, další a další teroristické útoky, tisíce mrtvých tam a stovky mrtvých v Evropě

Na dotaz, proč naši vojáci operují v Afghánistánu, mi jeden uvědomělý čtenář odpověděl, že nás k tomu zavazuje článek 5 smlouvy NATO. Prý musíme jít na pomoc napadené zemi. Otázal jsem se tedy, kdo, kde a kdy byl napaden, a dostalo se mi odpovědi, že prý Spojené státy americké, a to 11. září 2001.

Článek 5 smlouvy NATO:

Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti…

Možná nebude na škodu malé osvěžení paměti. Nejen pro onoho čtenáře.

Kousek vedle
Do Afghánistánu šly Spojené státy původně vykouřit teroristy Al-Kajdy z děr a lapit Bin Ládina. Přesně tak to mladý Bush říkal. Po útocích na WTC a Pentagon. Stalo se před dávnými 17 lety.

Nyní tam Američané pod praporem NATO a s naší pomocí „bojují“ proti domorodcům z Tálibánu. S jakým úspěchem? Výsledkem dosavadní války proti terorismu je masová migrace, islám na pochodu, další a další teroristické útoky, tisíce mrtvých tam a stovky mrtvých v Evropě.

A propos, z těch 19 teroristů z roku 2001 bylo 18 ze Saúdské Arábie. Sorry, ale to je o fous jinde. Saúdská Arábie je ovšem náš spojenec. Už tomu rozumíte? Každopádně, ať hledám, jak hledám, byť se snažím sebevíc, článek 5 smlouvy NATO mi na to nějak nepasuje. Nebo snad máte pocit, že po 17 letech bojů v Afghánistánu se „bezpečnost severoatlantické oblasti“ zvýšila?

Chmurné desatero
Ponechme raději stranou opium, ropu i jiné komodity. Nejen na Afghánistán, nýbrž i na jiné země Blízkého i vzdálenějšího východu spíše pasuje tohle desatero:

1) My, Západ, vyvážíme demokracii, respektive náš životní styl do zemí s jinou kulturní a civilizační tradicí.

2) Nefunguje to tam.

3) Námi instalované režimy se hroutí a s nimi celé země.

4) Lidé s jinou kulturní a civilizační tradicí proto odtamtud utíkají. K nám.

5) My k nim naopak posíláme další a další naše vojáky.

6) Naši vojáci umírají tam.

7) Naši lidé umírají tady. Nože, bomby, náklaďáky.

8) Politici nám tvrdí, že naši vojáci tam bojují za nás.

9) Asimilace migrantů se nedaří. Naopak, oni Západ pozvolna přeměňují do podoby zemí, odkud utekli.

10) Tady za nás nebojuje nikdo.

Otázka na závěr. Jaké geopolitické zájmy má Česká republika v Afghánistánu? Žádné. Možná je tam mají imperiální mocnosti. Za koho tam umírají čeští vojáci? Za naše zájmy?

Těch mrtvých kluků je mi líto.

(protiproud.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru