Politické neziskovky. Zastavit, neplatit. V ČT padla velmi vážná slova + VIDEO

Aktuálně získávají neziskové organizace od státu 14 miliard korun ročně. Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová to údajně plánují změnit. „Budu ráda, když to budou tři miliardy,“ řekla Schillerová k plánovaným škrtům. Senátorka za KDU-ČSL Miluše Horská takový postup označila za počátek konce parlamentní demokracie. Premiér Babiš ale včera na tiskové konferenci prohlásil, že nic takového, jako škrty, neplánuje.

„Na vládě řešíme, jak jsou vynakládány zdroje pro neziskové organizace. Na vládě ani jednou nezaznělo slovo škrt nebo něco podobného, ale pan premiér se skutečně jednotlivých resortů ptá, jaké výdaje jsou postupovány jednotlivým neziskovým organizacím,“ podotkla ministryně Dostálová a připomněla, že dotace jdou z rozpočtů jednotlivých ministerstev, tudíž premiér Babiš pouze kontroluje jednotlivé výdaje.

Jak se k věci staví ODS? Podporuje strana myšlenku škrtů dotací pro neziskové organizace? „Myslím, že nejdříve si musíme definovat, co je to nezisková organizace. Dnes se pod tímto názvoslovím schovávají jak bohulibé činnosti, což třeba umějí lépe než stát a šetří mu tak peníze, na tyto asi nebude nikdo napříč politickým spektrem chtít sahat. Ale jsou tam i organizace, které tuto bohulibou činnost nedělají. Dělají politickou, ideologickou činnost, mají nějaký světonázor, který se snaží šířit a čerpají na něj peníze daňových poplatníků. To já považuji za špatné,“ usoudil Skopeček.

Je tedy problémem špatná kontrola, nebo se házejí neziskovky do jednoho pytle? „Hází se do jednoho pytle a jsou mezi nimi jak ty politické, ideologické, tak ty, které se věnují například protidrogové prevenci. Říkám vám, že ty politické neziskovky nechť existují, já samozřejmě vždy budu bránit, aby existovaly, aby tu byl svobodný prostor pro diskuzi, byť s nimi často nesouhlasím, na druhé straně si nemyslím, že by je měl platit daňový poplatník. Pokud mají politický názor, nechť jdou do testu voleb, nechť si řeknou voličům o svůj mandát, a potom ty své názory prosazují. Takto jsou to samozvané neziskovky, které čerpají peníze daňových poplatníků a snaží se jim vnutit názor, který oni často ani sami nechtějí,“ trhal Skopeček část neziskovek na kusy.

Jak by měla kontrola účelnosti vynaložených peněz pro neziskové organzace vypadat podle ministryně Kláry Dostálové? „Je to potřeba rozlišovat podle resortu. Každý resort totiž spolupracuje s jiným druhem neziskových organizací. Máme samozřejmě neziskové organizace pro sport, pro sociální věci… Pokud budu mluvit z pohledu ministerstva pro místní rozvoj, tak my samozřejmě velmi rádi spolupracujeme s neziskovkami v oblasti bytové politiky, regionálního rozvoje, ale i cestovního ruchu. Kontrola, o které hovoříte, je právě tím, co zadal premiér Babiš na vládě, aby měl vůbec jistotu toho, že ministři vědí, jakým neziskovým organizacím ty zdroje dávají,“ vnesla do Babišových slov trochu světla ministryně Dostálová.

VIDEO zde:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/218411000370815/

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru