Pravost prodávaných léků si budou muset ověřovat lékárníci. Návrh je součástí novely zákona o léčivech, kterou schválila vláda

Návrh je součástí novely zákona o léčivech, kterou ve středu schválila vláda. Opatření má v úmyslu bránit padělání, podle odborníků jsou ale falešné léky v Česku prodávané přes internet.Nejčastějšími padělky jsou léky na sexuální dysfunkce, pálení žáhy, poruchy příjmu potravy, úzkosti nebo onkologická onemocnění.

Podle předlohy ministerstva nejsou zatím falešné léky přímo v lékárnách v EU časté, ale riziko roste. „Padělané léčivé přípravky, které by se k pacientům dostaly prostřednictvím legálního dodavatelského řetězce, představují riziko pro lidské zdraví a mohou rovněž vést ke snížení důvěry pacientů v legální dodavatelský řetězec, poskytovatele zdravotní péče a zdravotní systém,“ píše se v dokumentu. Novelu nyní posoudí i poslanci.

Náklady na systém úložišť, kde se budou kódy balení evidovat, ponesou výrobci léků a tím pádem se odrazí na cenách pro pacienty. V Česku již vznikla Národní organizace pro ověřování léčiv, tvoří ji Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, Česká asociace farmaceutických firem, Asociace evropských distributorů léčiv, Asociace velkodistributorů léčiv a Česká lékárnická komora.

Některé lékárny tento systém testují už od července. Lékárnická komora letos v únoru vyčíslila náklady, které nové nařízení přinese lékárnám, na 300 až 500 milionů korun. Do částky započítala pořízení nových čteček kódů, nový lékárenský software, ale i proškolení personálu či čas, který bude muset pro ověření vynaložit navíc.

Sankce za porušení připravovaného zákona dosahuje až 20 milionů korun, což je jedna z nejvyšších v celé EU. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv jde o maximální hranici, pokuty obvykle nedosahují ani poloviny. V jiných evropských zemích hrozí za porušení směrnice proti padělkům léků i trestně-právní postihy.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru