Stoltenberg vidí možnou dohodu Turecka a USA o koupi ruského S-400

Lídři severoatlantické aliance nepřetržitě pracují se svými americkými a tureckými protějšky, aby pomohli oběma zemím vyřešit jejich pokračující rozpor kolem  nákupu ruského protiraketového systému  S-400.

Generální tajemník Jens Stoltenberg uznal potenciální úskalí tureckého plánu nákupu systému S-400, ale přitom zdůraznil význam Turecka v celosvětových operacích pod vedením Američanů a aliance.

 

“Turecko je pro NATO velmi důležitým spojencem z mnoha důvodů,” řekl Stoltenberg.

Stoltenbergovy připomínky přicházejí v době, kdy zákonodárci amerického Kongresu a Trumpova  administrativa prosazují plány zabránit Turecku koupit další generaci stíhaček F-35 Joint Strike Fighter. Zákonodárci pro tento fiskální rok zablokovali prodej stíhaček F-35 jako odplatu za tureckou odvahu koupit ruský raketový systém S-400.

Od zavedení do ruského arzenálu v roce 2007 byl systém protiletecké obrany S-400 Triumf, známý také leteckou navigační technikou SA-21 Growler, brzy převzal ochranu Moskvy jako protiletadlový raketový systém. S-400 je přímým konkurentem amerického raketového systému PAC-3 Patriot pro leteckou obranu a Terminálu High-altitude Area Defence nebo THAAD 

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock/archiv)

Přejít nahoru