Viktor Orbán

Maďarský premiér Orbán v reakci na hlasováni Nejvyššího sovětu EU: Brusel je centrem nového antisemitismí

Česká novinářka Lucie Sulovská na svém facebook profilu informuje o projevu maďarského premiéra Orbána k hlasování Nejvyššího sovětu Evropské unie (europarlamentu): “Orbán se před chvilkou na Kossúth rádio po dvou dnech mlčení konečně vyjádřil k hlasování EP.

Ve zkratce:

Upíná se naprosto k příštím volbám do europarlamentu, považuje je za nejdůležitější v historii. Napříč Evropou posílí strany, které budou vůči Maďarsku přátelštější, stačí počkat a oni mají času dost. Vláda rozhodnutí nepřijímá, na pondělní schůzce kabinetu se rozhodnou o dalších krocích, Orbán říká, že není solitér, budou se radit o právním postupu. Pokud jde o hlasování EPP, říká, že “pravice je rozdělena, 85 je s námi, 115 proti nám”, má přehled o každém poslanci, jak hlasoval. Neřekl, jestli opustí EPP.

Pokud jde o CSU, čtyři z pěti Bavorů hlasovali proti potrestání Maďarska, pro byl jen Manfred Weber z důvodu osobních ambicí (chce být příštím předsedou EK). Co se týká Sebastiana Kurze, byl k němu shovívavější, má ho rád, je to mladý muž a ocitl se ve složité situaci, ale všichni rakouští lidovci hlasovali proti Maďarsku, což ho zklamalo. Na druhou stranu oceňuje postoj Rumunů, kteří Maďarsko podrželi, přestože vztahy bývaly bouřlivé.

Zpravodajku Judith Sargentini obvinil, že je představitelkou moderního antisemitismu, Brusel označil za centrum “moderního antisemitismu” ustavičně napadající Stát Izrael a vládu Benjamina Netanjahua. Sargentini označuje dnešní Izrael za apartheid. Odmítá, aby někdo takový obviňoval Maďarsko z antisemitismu. Smutek maďarské opozice je podle něj pochopitelný vzhledem k porážce ve volbách, která je odstavila od moci na další čtyři roky. “A kdoví, jak na dlouho, protože vidím, že nejsou v moc dobrém stavu.”

(eurabia.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru