Salvini a Strache: Za pár měsíců budeme s Orbánem řídit Evropu

„Jsem si jist, že spolu s Orbánem budeme vládnout za několik měsíců Evropě,” řekl Salvini.

„Sankce proti maďarskému lidu a maďarské vládě je aktem politického  šílenství,“ Salvini kritizoval pravidla EU na podporu právního řízení proti Maďarsku.

 

Oba pravicoví  politici oznámili další spolupráci mezi Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ ) a Ligou severu v evropských volbách v příštím roce.

 

“Budoucí volby změní Evropu zcela a vyženou socialisty z evropské vlády,” řekl Salvini. „Pracujeme s mnoha dalšími stranami, zeměmi a vládami na změně obrazu Evropy,“ říká Salvini. Strache také zdůraznil, že FPÖ chce “dále prohloubit spolupráci s Ligou severu”.

Christian Strache dále uvedl, že člověk musí Orbána „respektovat a být mu vděčný, za to, že chrání od roku 2015 vnější hranice EU“. Rakouské předsednictví EU chce “zajistit ochranu Evropy”. Z tohoto důvodu říká Strache, že Itálie a další země na vnějších hranicích EU musí mít “naši nejvyšší podporu”. Tyto země by neměly být “vyloučeny”.

Maďarský premiér Viktor Orbán  v pravidelném týdenním vystoupení v „Radiu Kossuth“ uvedl, že jeho vláda v pondělí rozhodne o krocích zpochybňujících středeční protimaďarské rozhodnutí Evropského parlamentu o uplatnění článku 7 Smlouvy o fungování unie.

 

 

Salvini kritizoval Španělsko, že „problémy na jeho vnějších hranicích nastaly jmenováním socialistické menšinové vlády ve Španělsku“.

Max Lercher , předseda Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ) kritizoval setkání  Stracheho a Salviniho.

„Ti, kteří očekávají od tohoto setkání konkrétní prohlášení nebo dokonce realistické přístupy k problematice migrace, byli zklamáni,“ řekl na tiskové konferenci  SPÖ Lercher, „ jeden nacionalista šel navštívit druhého.”

(prvnizpravy.cz, foto: Heute)

 

Přejít nahoru