Liberecký kraj vyhlašuje dotační program Poznáváme kulturu

Finanční podpora směřuje především na kulturní aktivity dětí. Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu bude přijímat žádosti o příspěvek ve dvou intervalech – za první pololetí do 15. října 2018 a za druhé pololetí do 22. února 2019.

„Chceme, aby se děti naučily chodit do muzeí a galerií. Měla by to být automatická součást vzdělávání dětí v rodinách. Ne vždy tomu tak je. My se touto cestou snažíme pomoci tomu, aby děti navštěvovaly tyto kulturní stánky v rámci výuky ve školách. Může to pro ně být zážitek, který budou chtít zopakovat a třeba příště přijdou i s rodiči či prarodiči,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Liberecký kraj přispěje úspěšnému žadateli nejvýše 70% z celkových způsobilých výdajů projektu, maximálně částkou 50.000 korun a minimálně 10.000 korun.

Cílem programu je vzdělávat a prohloubit zájem dětí a mládeže do 19 let v oblasti kultury a rozšířit jejich znalosti a dovednosti. V rámci programu je vytvořena nabídka vzdělávacích programů kulturních institucí v Libereckém kraji pro školy a školská zařízení a pro nestátní, neziskové organizace pracující s dětmi a mládeží. Program se nevztahuje na mateřské školy.

Do programu jsou zapojeny příspěvkové organizace kraje, konkrétně Severočeské muzeum v Liberci, Muzeum Českého ráje v Turnově, Oblastní galerie Liberec, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě a šest sbírkotvorných institucí – Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Městské muzeum v Železném Brodě, Zámek Svijany, Městské muzeum a galerie Lomnice nad Popelkou, Muzeum a Pojizerská galerie Semily a Městské muzeum Frýdlant.

„Nabídka jednotlivých organizací je velice pestrá. Severočeské muzeum v Liberci například připravilo venkovní historický program Srpen 1968 v Liberci, v Muzeu a Pojizerské galerii Semily si v rámci výstavy RETROGAMING zase budou moci vyzkoušet funkční staré počítače,“ uzavřela radní Květa Vinklátová.

Všechny informace naleznete na internetových stránkách Libereckého kraje. Libereckenovinky.cz informoval mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

(prvnizpravy.cz, libereckenovinky.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru