Očkování proti chřipce snižuje přirozenou imunitu

Očkování proti chřipce se dostává do medií vždy s blížícím se obdobím podzimu a zimy. Má to být jeden ze způsobů, jak předejít případnému onemocnění chřipkou. Chřipka sama o sobě ve většině případů není onemocnění, které by primárně člověka ohrožovalo na životě. A tudíž ani očkování proti chřipce není něco, bez čeho bychom nemohli tuto nemoc zvládnout.

Očkování proti chřipce je však zásadní zásah do těla, který obchází přirozené cesty, kudy se do těla můžou nějaké patogeny dostat. Očkovací látka navíc nepokrývá všechny viry, které by případnou chřipku mohly způsobit. A pokud ho absolvujeme, tak musíme počítat s tím, že může fungovat pouze 6 až 12 měsíců. Je zde tedy nutné každoroční přeočkování.

Po očkování nám nemusí vzniknout dostatečné množství protilátek
S každou očkovací látkou se do těla dostávají i látky, které jsou zde jen proto, aby bylo možné vůbec vakcínu použít. Pro tělo jsou však toxické, i když se používají v malém množství. Avšak s každým jakýmkoliv dalším očkováním si hladinu těchto látek budeme v těle zvyšovat. Existuje tedy reálná možnost, že časem nám tyto látky mohou způsobit nezanedbatelné zdravotní potíže.

Očkování proti chřipce má vyvolat reakci, při které si má tělo vytvořit protilátky. Zda se vytvoří, v jakém množství a zda toto množství bude dostačující na ochranu, je však značně individuální. Navíc se nevytvoří okamžitě po očkování, ale do 14 dnů od očkování. U dětí je to později a je zde nutnost dalšího přeočkování.

Po očkování dochází k poklesu obranné schopnosti imunity. Můžeme tak v určitém časovém horizontu onemocnět nemocí, proti které se očkujeme, anebo můžeme onemocnět i nemocí jinou.

Kdy nám může očkování proti chřipce fungovat
Očkování proti chřipce má svá úskalí, a aby splnilo případnou ochranu, tak se musí člověk naočkovat v dostatečném předstihu. Je dobré nechat si zkontrolovat, zda vůbec tělo protilátky vytvořilo a zda má pro nás tedy očkování smysl.

Je dobré brát na vědomí, že tělo přijalo i nežádoucí látky a tudíž je vhodné své tělo šetřit před vystavením nějakých dalších škodlivin.  I když se medicína snaží dělat vakcíny, které mají pokrýt aktuálně vyskytující se vir, tak rozhodně nepokryjí všechny viry, které můžou chřipku způsobit.

Pokud se člověk rozhodne pro očkování proti chřipce, tak by se mělo jednat o člověka, který je zdravý a jehož tělo nevede nějaký ozdravný proces. Jakýkoliv zásah do nemocného těla by totiž mohl situaci ještě více zkomplikovat.

Ochrana před chřipkou je individuální a odvíjí se od stavu těla a mysli
Existuje však spoustu jiných způsobů, jak se před chřipkou chránit a ubránit.  Jejich výhoda je v tom, že jsou v mnohém šetrnější, účinnější a dávají tělu najevo, že se dokáže samo ubránit. Jsou totiž založeny na podpoře těla při jeho přirozených ozdravných procesech.

Posilovat svou odolnost a výdrž při kontaktu s patogeny bychom měli hlavně vhodnou stravou, která se odvíjí od:

věku jedince
jeho aktivity
zdravotních omezení a predispozic
ročního období
Taková strava nám pak poskytne dostatek energie a živin, aby udržovaly správný chod těla. Vhodná pohybová aktivita a otužování taktéž může pomoci, aby se tělo udržovalo v přirozené rovnováze a aby bylo odolné vůči náhlým změnám či stresu. Jakékoliv přetěžování těla a nedostatečnost v oblasti stravy, pohybu, odpočinku, pitného režimu, spánku se přímo odráží na fungování našeho těla a mysli.

Nemoc patří k životu, ale stav našeho těla a mysli rozhoduje o tom, jak případnou nemoc zvládneme, jak rychle se z tohoto stavu dostaneme a zda to bude mít další následky. Proto je důležité stále své tělo zásobovat dostatečným množstvím vitamínu C. Primárně ze stravy, a to prostřednictvím například rakytníku čí šípkových plodů.Vysoce kvalitním a účinným zdrojem opravdu vysokého množství vitamínu C jsou pak plody camu camu, které se řadí mezi superpotraviny. Dále je důležité si hlídat dostatečný přísun betaglukanů, který ze stravy získáme pravidelnou konzumací ječných krup, ovesných vloček, hlívy ústřičné a kvasnic.

Vysoce kvalitním a účinným zdrojem betaglukanů jsou pak asijské houby jako je například reishi.

Betaglukany totiž zásadně podporují správnou funkci imunitního systému a zvyšují celkovou obranyschopnost organismu. A v neposlední řadě je důležité nezatěžovat svou mysl zastrašujícími zprávami o tom, koho už chřipka skolila.

(energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru