Chlebíčky a pohlavní orgány! Andrej Babiš to natřel neziskovkám

Redaktor Českého rozhlasu Tomáš Jelen se premiéra na tradiční tiskové konferenci po jednání vlády ptal, jak dopadla snaha vlády zmapovat výdaje na neziskové organizace. Ministryně financí Alena Schillerová totiž před jednáním vlády avizovala, že již nese kolegům první výsledky šetření. To by podle redaktora znamenalo, že by bylo odblokováno vyplácení dotací na příští rok.

Premiér odpověděl, že slova o „odblokování“ jsou nedorozuměním. „Já jsem apeloval na ministry, aby ty dotace byly rozdělovány skutečně efektivně,“ vysvětloval.

A pak přidal příběh, jak prý tato efektivita vypadá nyní. „Já jsem teď na jednom serveru četl, že bylo nějaké školení za peníze Evropské unie, kde si údajně kreslili na tabuli pohlavní orgány a jedli chlebíčky. A to pro mě určitě není efektivní použití peněz,“ dodal.

Financování neziskového sektoru je podle něj v kompetenci jednotlivých ministrů. A připomněl, že do této skupiny patří například i sport, kultura nebo sociální věci, ačkoliv lidé si obvykle pod pojmem „nezisková organizace“ představují něco jiného.

Vláda prý nikdy nechtěla nic omezovat, jenom chtěla dohlédnout na to, aby peníze šly tam, kde to bude mít nějaký výsledek. „Paní ministryně Schillerová má za úkol připravit evidenci, protože stát to doposud neevidoval, nebyl to ani schopen zjistit. Takže Ministerstvo financí má za úkol zavést tu evidenci, předpokládám, že to bude od prvního ledna,“ uvedl premiér. Prověrky podle něj probíhají všude, například dnes referovala o smysluplnosti investic do neziskových organizací v sociální oblasti ministryně Jana Maláčová.

Redaktora Jelena stále zajímalo, jestli tedy už budou peníze pro neziskovky odblokovány. Předseda vlády na něj koukal nechápavě: „Ale to nikdo nezastavil,“ vysvětlil mu. Jestli nějací úředníci vydali nějaké rozhodnutí o zastavení plateb, tak o tom prý on ani nevěděl a vláda nic takového nechtěla.

(parlamentnilisty.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru