Ti lidé jsou zoufalí, řekl nám Karel Schwarzenberg o imigrantech. Pak vykládal, jak by Babiš stavěl továrnu v Africe

Protesty, které provázely pietní akce k padesátému výročí srpnových událostí roku 1968, například před budovou Českého rozhlasu, považuje za demokratické právo. „Je zásadní demokratické právo, že můžeme v zemi protestovat proti vládě. Protesty a demonstrace nejsou zločin, ale zásadní demokratické právo, můžeme s nimi souhlasit, či nesouhlasit, to je jiná otázka, ale máme právo demonstrovat,“ uvedl Schwarzenberg k vyjádření protestů lidí směrem k premiérovi Andreji Babišovi.

Na výrok prezidenta Miloše Zemana, že se „v Afghánistánu bojuje i za Prahu a odejít by dokázal jen srab“, reagoval slovy: „Výjimečně s prezidentem souhlasím.“

Zoufalí lidé konají, čeho jsou schopní

Mezi poslední události patří i smrt amerického senátora Johna McCaina, která vyvolala diskusi, zda má být oslavován jako hrdina, nebo nikoliv – především k jeho podoře zásahů Spojených států v zahraničí. „Hrdina byl bezpochyby. Titul hrdiny si zajisté zaslouží. Můžeme diskutovat o jeho politice v tom či onom bodu, a statečný hrdina byl zajisté,“ řekl Schwarzenberg. Komentoval rovněž migrační krizi a přelézání plotu ve španělské enklávě Ceuta. „Ti lidé chtějí něčeho dosáhnout a jsou zoufalí, takže budou konat to, čeho jsou schopní. Tudíž se budou snažit se k nám dostat,“ řekl redakci a pokračoval:

„Když je někdo z úplně chudé země, kde není možné získat zaměstnání, bez zaměstnání nemůžete uživit rodinu, je těžké ho nazývat ekonomickým migrantem. Navíc na mnoha místech Turci, Kurdové a další prostě přijdou a vezmou vám domov,“ popsal exministr zahraničních věcí.

Jak chce Babiš vyřešit migraci, když nechce přidat peníze na Frontex?

Reagoval také na postoj premiéra Andreje Babiše, který nekompromisně odmítá přijmout jediného uprchlíka jako symbolický protest. Podle Schwarzenberga nejde bohužel jen o symbol, ale o čin. „Nejvíce mě pobavil tím, že na jedné straně říká: nebudeme přijímat jediného migranta, ale na druhé straně odmítá zvýšit příspěvek na Frontex. Jak máme chránit evropské hranice, když na to nedáváme peníze? To bych rád věděl, jak to chce vyřešit.“

Čestný předseda TOP 09 prý souhlasí s premiérem v nutné potřebě pomoci v afrických zemích, ale jde o práci na „dlouhé lokte“. Než první továrna vznikne, byli by podle Schwarzenberga uprchlíci vděčni, kdyby Babiš jako majitel rozsáhlého průmyslu vybudoval novou továrnu někde v nejchudší africké zemi.

„Jen o tom mluvit, to bude trvat dlouhá léta. Odmítat teď jakoukoliv pomoc je podivný postoj,“ uzavřel Schwarzenberg. Ani schůzka Babiše s německou kancléřkou Angelou Merkelovou prý nepřinese nic zásadního. Hlavní motivací českého premiéra prý mohou být jeho hospodářské zájmy v průmyslu, který v Německu provozuje. Na migraci se totiž s kancléřkou neshodne.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru