Spojené státy nasadily na Ukrajinu stíhačky F-15

Letka F-15C Eagles, která patří do 194.bojové eskadry 144.stíhacího křídla Kalifornie ANG z kalifornské letecké základny Fresno v Kalifornii, poprvé přistála na ukrajinské půdě.

Letouny jsou umístěné na letišti Starokonstantinov západně od Kyjeva, kde jsou také Su-24M ze sedmé taktické brigády, píše se  v článku Aviationist.

Spojené státy se se stíhačkami F-15 účastní cvičení  Clear Sky 2018, což je mnohonárodnostní cvičení za účasti 950 vojáků z 9 zemí, přičemž aktiva budou rozdělena na několik základen jak na Ukrajině, tak v Polsku.

Účelem cvičení bude izolace bojiště ze vzduchu a přímá vzdušná podpora. Navíc budou prováděny  operace letecké dopravy, letecké evakuace a kybernetické obrany.

Americké F-15 budou operovat z letecké základny Starokonstantinov, transportní C-130s a ukrajinská dopravní letadla budou operovat z letecké základny Vinnycja a další ukrajinské stíhací letouny z letiště v Ivano-Frankivsku. Stratotankery KC-135 budou vzlétat z letecké základny Powidz v Polsku a letecké základny Miroslawiec v Polsku.

Ukrajina není členem NATO, i když vztahy s aliancí začaly v roce 1994. V roce 2014 začátek konfliktu na Donbasu s opolčenci a připojení Krymu vedlo k rozšíření vazeb se západním vojenským blokem.

Ačkoliv pět amerických tankerů KC-135 dorazilo do Lvova už v červnu a drony RV-4 UAVs pravidelně létají nad Donbasem, Clear Sky 2018 je první událostí, během které mohou americká taktické letadla působit nad územím Ukrajiny.

(prvnizpravy.cz, foto: The National Interest)

Přejít nahoru