Aspirin nemusí léčit, může dokonce škodit

Trojice vědeckých prací založená na velkých klinických zkouškách shledala, že nás aspirin neochrání před infarktem, mrtvicí, demencí, ani fyzickým postižením. Ve skutečnosti lidé staršího věku, kteří denně užívali malou dávku aspirinu, měli vyšší pravděpodobnost výskytu závažného vnitřního krvácení než ti, kteří brali placebo. Výzkumníci u skupiny užívající aspirin dokonce zaznamenali více úmrtí, ačkoliv tento rozdíl nebyl statisticky významný.

Klinické zkoušky s názvem ASPREE se účastnilo více než 19000 dospělých. Náhodně vybraná polovina z nich užívala 100 mg aspirinu denně po dobu pěti let, zatímco druhá půlka užívala stejnou dobu placebo.

Vědecké práce uveřejněné 16. září 2018 v časopise New England Journal of Medicine „nám znovu připomínají, že aspirin není neškodný lék,“ říká Jeffrey Berger z Newyorské lékařské univerzity, který se však na výzkumu nepodílel.

„Kolem původních údajů podporujících užívání aspirinu existuje spousta zmatků,“ říká. Představa, že každý starší člověk by měl užívat aspirin, aby předcházel prvnímu infarktu, nevzešla z aktuálních údajů,“ říká Berger. Přesto studie z roku 2015 zjistila, že téměř polovina z 2039 dospělých Američanů ve věku od 45 do 75 let bez předchozích srdečních příhod pravidelně brala aspirin.

Zde jsou některá klíčová zjištění nové studie spolu s běžnými omyly v lékařských doporučeních ohledně užívání aspirinu.

Chrání aspirin proti infarktu?
Ano, pokud už jste měli infarkt nebo mrtvici nebo máte onemocnění koronární arterie. „Pokud jste měli infarkt, je to bez debaty: aspirin zachraňuje životy,“ říká Berger. Klinické zkoušky prokázaly, že nízké dávky aspirinu u těchto pacientů významně snižují riziko dalšího infarktu a mrtvice. Konkrétně snižuje počty těchto příhod o 10 až 20 na 1000 lidí ročně. Tento přínos převažuje riziko výskytu vnitřního krvácení.

Nejasné zůstává, zda může aspirin pomoci předcházet prvnímu srdečnímu infarktu nebo mrtvici u lidí, kteří netrpí kardiovaskulární chorobou. A tato nová studie takovou možnost dále zpochybňuje. A stejně tak americký úřad pro kontrolu potravin a léků užívání aspirinu za účelem prevence prvního srdečního infarktu či mrtvice nepodporuje, protože podle ní chybí důkazy.

V nové studii zkoumala americká geriatrička Anne Murray spolu se svými kolegy, zda je aspirin přínosný v prevenci kardiovaskulárních chorob u ještě starších osob.

Míra kardiovaskulárních chorob včetně infarktů a mrtvic byla téměř stejná u skupiny užívající aspirin jako u skupiny užívající placebo. Lidé ve skupině užívající aspirin však měli významně vyšší riziko vzniku vnitřního krvácení do žaludku, střev nebo do mozku.

Proč vědci ověřovali i demenci a postižení?
„To, jestli si člověk v pozdějším věku zachová nezávislost nebo ne, závisí na dvou klíčových faktorech,“ říká Murray. Spolu se svými kolegy se domnívala, že schopnost aspirinu ředit krev a působit protizánětlivě může snižovat riziko demence a fyzického postižení. A sice zlepšením stavu malých cév nebo abnormalit malých cév v mozku, které se pojí s pohybovým postižením a sníženou schopností myšlení.

Tato hypotéza se však nepotvrdila. Kombinované počty případů demence, fyzického postižení a úmrtí byly u obou skupin takřka stejné. „Užívání nízké dávky aspirinu u zdravých starších osob nepřináší žádné měřitelné výhody,“ říká Murray. „A zcela jistě tyto výhody nepřeváží riziko vzniku krvácení.“

Snižuje aspirin riziko vzniku některých druhů rakoviny?
Ano. Platí to pro rakovinu tlustého střeva a konečníku. Dlouhodobé užívání aspirinu, obzvláště více než desetileté, snižuje podle mnoha studií riziko vzniku tohoto druhu rakoviny. Americká pracovní skupina pro prevenci doporučuje aspirin lidem ve věku od 50 do 59 let k prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Překvapivě „jsme v nové práci zjistili, že nejvíce lidí ve skupině užívající aspirin zemřelo na rakovinu,“ říká Murray. „To jsme nečekali a nevíme proč tomu tak je.“ Klinická zkouška neshledala, že by aspirin zvyšoval nebo snižoval riziko onemocnění rakovinou u starších jedinců.

Výzkumníci chtějí u těchto seniorů studovat účinky aspirinu ještě dalších 5 let, aby zjistili, zda jeho dlouhodobé užívání skýtá v této věkové kategorii nějakou ochranu proti rakovině. A pokud ano, zda taková ochrana zároveň převáží riziko vnitřního krvácení.

(energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru