Afrika není chudá, my krademe její bohatství

Jedná se o jednoduché prohlášení, opakuje se tisíce obrázků, novinových příběhů a charitativních odvolání každý rok, aby se zabránilo vážení pravdy. Když ji čteme, posilujeme předpoklady a příběhy o Africe, které jsme slyšeli po celý život. Znovu potvrzujeme náš obraz Afriky.

Pokud mají africké země prospěch ze zahraničních investic, musí jim být povoleno – dokonce jim v tom pomáhat – legálně regulovat tuto investici a korporace, které ji často přinášejí.

To je podstatou zprávy z několika skupin kampaní, které byly dnes zveřejněny. Na základě souboru nových údajů zjistí, že subsaharská Afrika je čistým věřitelem zbytku světa ve výši více než 41 miliard dolarů. Jistě, jsou peníze: asi 161 miliard dolarů ročně ve formě půjček, remitencí (těch, kteří pracují mimo Afriku a posílají peníze zpět domů) a pomoc.

Ale z kontinentu je také 203 miliard dolarů. Některé z nich jsou přímé, například 68 miliardy dolarů z převážně zamezených daní. V podstatě nadnárodní korporace “ukrádají” hodně z toho – legálně – tím, že předstírají, že skutečně vytvářejí své bohatství v daňových rájích. Tyto tzv. “Nelegální finanční toky” dosahují zhruba 6,1 procenta celkového hrubého domácího produktu (HDP) kontinentu – nebo třikrát to, co Afrika přijímá jako pomoc.

(www.ceskoaktualne.cz, foto článek: Kolumnmagazine, foto titulní: Pixabay)

 

Přejít nahoru