To už je na hlavu. Kavárna se může tiše smát. Okamurovovi politici zradili a spojili se sluníčkáři a Piráty proti odpůrci nepřizpůsobivých a Evropské unie

Komunální volby nepřinesly v zásadě nic převratného. Pokračování “pražské” války proti Babišovi, Zemanovi, komunistům a SPD. Orgie Kavárny a tahanice o post pražského primátora mezi různými odnožemi sorosovské páté kolony tvořené Piráty, Čižinským a umírající TOP 09 se však svým dekadentním odérem přelévají i do pražského okolí. A tak kromě těchto standardních tanečků můžeme pozorovat i některá obdobná tragikomická představení, jichž se skrze své komunální kádry účastní i politická uskupení, u kterých bychom to nečekali. Představení jsou to však v mnohém poučná i varující.

Typickým příkladem je snaha o vyšachování kladenského primátora Milana Volfa, který se svou Volbou pro Kladno (VpK) drtivě zvítězil a získal téměř 35 procent hlasů kladenských voličů. Nejzajímavější na celé věci přitom není skutečnost, že druhá ODS, která dostala o polovinu hlasů méně, se pokusila vyšachovat společně s dalšími probruselskými subjekty euroskeptického Milana Volfa, ale především to, že se na tomto puči proti výsledkům voleb, účastní i zástupci SPD, která podobná antidemokratická jednání na celostátní úrovni právem kritizuje.

Pučisté a extremisté?
Abychom celou frašku lépe pochopili, musíme nejprve představit jednotlivé aktéry. Kromě bývalého primátora a představitele probruselského křídla v ODS Daniela Jiránka, se po jeho boku postavila sluníčkářská platforma nazvaná „Kladeňáci“ tvořená osvědčenými liberálními a vítačskými stranami TOP 09, STAN, Lidovců a Pirátů. Potud normál. Jenže do pučistické koalice se zapojilo také ANO a SPD. Pěkná havlistická zápletka.

Zvláště, když si uvědomíme, že Milan Volf patří mezi kategoricky se vyjadřující “nekorektní” politiky, kteří jsou vydatně ostřelováni mainstreamovými médii. Jeden z vůdčích zástupců socialistického neomarxismu Jiří Dienstbier ho dokonce žaluje u ústavního soudu kvůli údajné diskriminaci Romů v Kladně. Zde lze zřejmě též tušit souvislost s tím, proč si kladenští občané Volfa tak přesvědčivě do čela města zvolili.

Bylo tedy jasné, že kavárenské kruhy, udělají vše pro to, aby Volfa obešly a do čela města prosadily svého člověka, který vše nasadí na politicky korektní koleje. To že k tomu použijí své osvědčené nosiče vody ODS, Piráty, TOP 09, STAN, ale i ANO může překvapit málokoho. Nad tím, že se k této „bruselské vítačské koalici“ připojí svými dvěma rozhodujícími hlasy i zástupci SPD, však zůstává rozum stát. Vysvětlení kladenské SPD, o tom, že je lépe být v radě než v opozici, je hoší než mlčení.

Zvláště, když je veřejně známo, a Milan Volf se tím nijak netají, že nabídl SPD v Kladně koaliční spolupráci. V dosavadní koalici Volby pro Kladno, ANO a KSČM by bylo ANO nahrazeno dvěma zástupci SPD, což by na většinu v zastupitelstvu města stačilo. Však se také Dan Jiránek nechal slyšet, že se díky vtažení SPD do pučistické koalice podařilo zabránit “extrémistické” koalici VpK, KSČM a SPD. Dienstbier by to lépe neřekl.

Alibi a kličky
Celá věc je o to absurdnější, že většina kladenských voličů se vzhledem k programovým prioritám rozhodovala právě mezi Volfem a SPD, s vědomím, že se tak zabrání nástupu sluníčkářů do čela města. Nikoho z voličů SPD by jistě ani ve snu nenapadlo, že volbou SPD pomohou do čela města Jiránkovi a Pirátům.

Poslední vývoj navíc ukazuje, že pouhý den po volbách narychlo sepsaná koaliční smlouva, obsahující jen obecné fráze, nemusí alespoň naoko, projít všemi stranickými centrálami. Jako první se ozvala TOP 09, která vyzvala svého člena Petra Haška, aby se dalších jednání o této koalici neúčastnil. Ve hře je však zjevně příliš mnoho, Volf je pro kavárenské centrály zřejmě ještě nebezpečnější než SPD, takže Hašek se s Topkou (zřejmě po dohodě) rozešel, vystoupil ze strany a sluníčkářskou koalici na Kladně podrží.

Stejný scénář můžeme očekávat i od Pirátů, kteří se také musejí před svými voliči oficiálně distancovat od koalice s SPD, a proto vyzvali svého zastupitele Jakuba Václavoviče, aby svůj podpis pod koaliční smlouvou odvolal. “Náš zástupce Jakub Václavovič pro tuto koalici nehlasoval a ani hlasovat nebude, očekáváme proto, že se ocitne v opozici. Předsednictvo krajského sdružení Pirátů též spolupráci odmítlo, Rozhodčí komise rozhodla též proti. V případě, že by náš zástupce do koalice vstoupil, bude vyloučen. Podle všech informací ale takto hlasovat nehodlá,” uvedla v pondělí mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

Stejně tak lavíruje ODS. „Je sice pravda, že ODS nemá kongresem zakázáno utvořit koalici s SPD, takové usnesení má pouze ve vztahu ke KSČM. Přesto to směrem k voličům není dobrý tah. V žádném případě to pro nás jako předsednictvo není preferovaná varianta,” tvrdí místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. Přesto není ODS proti a Jiránek má ze strany vedení ke koalici zelenou.

Pachuť
Ukazuje se, že boj proti Volfovi, který patřil v době svého členství k nejúspěšnějším regionálním politikům ODS a dnes se proslavil hlavně tím, že prohlásil celé město za sociálně vyloučenou lokalitu, aby tak bojoval s přílivem nepřizpůsobivých závislých na sociálních dávkách, je pro tyto kruhy natolik důležitý, že jdou i do takto riskantní operace.

Pokud by Piráti přece jen svého zastupitele umravnili, a koalice se nakonec rozpadla dříve, než stačila vzniknout, budou zástupci SPD vypadat jako prosťáčci, kteří se nechali vlákat do pasti. Pokud by Piráti přivřeli oči, a koalici mlčky tolerovali, což je vzhledem k zájmům, o které se hraje, pravděpodobnější, budou zástupci SPD vypadat jako zběhové, kteří v době nejprudší bitvy přeběhli k nepříteli.

Na motivy zběhnutí se bude ptát málokdo, ale u většiny voličů SPD zcela jistě zůstane pachuť, že tu už opravdu nezbyl nikdo, komu mohou věřit.

Kavárna se může tiše smát.

(protiproud.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru