Kim Čong-un

KLDR otestovala novou taktickou zbraň. Světe, třes se

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí v reakci na test uvedl, že věří v naplnění slibů, které zazněly během historického červnového summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce v Singapuru. Média zkoušku interpretují jako snahu o nátlak na USA a Jižní Koreu kvůli váznoucím jednáním o denuklearizaci Korejského poloostrova.

Kim podle severokorejské agentury KCNA uvedl, že zkouška je “další ukázkou našich rychle rostoucích obranných kapacit určenou celému regionu”. Nová zbraň podle něj představuje zásadní změnu v posílení bojových schopností země. Kim dodal, že armáda otestovala zbraňový systém, o který se zajímal jeho otec a předchůdce Kim Čong-il a na jehož vývoj Kim Čong-il osobně dohlížel.

 

References to “tactical” — as opposed to “strategic” — would seem to exclude a ballistic missile launch: #NorthKorea leader #KimJongUn ordered and guided a successful test of newly developed “advanced tactical” weapon https://t.co/bquOYHrtjG via @bpolitics @YKreports @nwadhams

— Rosalind Mathieson (@RosMathieson) 16. listopadu 2018
Severní Korea provedla veřejný zbrojní test naposledy v listopadu 2017. V uplynulých dnech však Pchjongjang vyjadřoval nevoli nad přetrvávajícími mezinárodními sankcemi iniciovanými Spojenými státy a probíhajícím vojenským cvičením menšího rozsahu Jižní Koreje s USA.

Podle agentury AP se v případě nejnovější zkoušky pravděpodobně nejedná o test jaderné zbraně nebo rakety s dlouhým doletem. Série takových testů v loňském roce zavdala příčinu k obavám z války, KLDR se ale poté rozhodla jít cestou diplomace.

(eurozpravy.cz, foto: archiv)

 

 

 

 

Přejít nahoru