Macron: Francie není vazalem Spojených států!

Reagoval tak na útoky na Francouze šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem a zdůraznil, že spojenectví se Spojenými státy neznamená vazalské vztahy, uvedla „France 24“.

Televize připomněla, že po návratu z Paříže do Washingtonu zveřejnil Donald Trump pět článků na Twitteru věnovaných Francii. Napadl zemi za to, že dvakrát „téměř málem prohrála” s Německem, kritizoval její vinařství a Macronovo hodnocení popularity.

„Dlouho jsme byli spojenci a mezi spojenci  musí existovat respekt. Podle mého názoru Francouzi chtějí, abych na tyto tweety nereagoval, ale pokračoval v naší důležité historii,” řekl Macron, který na palubě letadlového letadla Charlesa de Gaulle mluvil s televizí.

Francouzský prezident se snažil uhladit ostrost Trumpových připomínek tím, že předpokládá, že se snaží vyjít vstřít náladám americké veřejnosti. „Myslím, že si hraje na politiku a já ho nechávám hrást si na politiku.“

Navíc Macron komentoval Trumpem odsouzenou myšlenku na vytvoření jednotné evropské armády. Zopakoval, že ozbrojené síly Francie a Evropy potřebují více „autonomie”.

„Spojené státy jsou naším dlouholetým spojencem a nadále zůstanou. Jedná se o spojence, s nímž jsme převzali riziko, s nímž jsme provedli nejsložitější operace. Ale být spojencem neznamená být vazalským státem,” zdůraznil francouzský prezident.

Mluvčí francouzské vlády, Benjamin Grieve, také odsoudil Trumpvy posty v mikroblozích. Podle něj musel americký prezident „dodržovat slušnost”, zvláště v předvečer výročí teroristických útoků v Paříži, který zabil 130 lidí, upozornila „France 24“.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru