Německo dá víc peněz na armádu. Vezme je ale imigrantům

Důkazem je i fakt, že výdaje na obranu narostou v příštím roce o pět miliard eur (130 miliard Kč), celkové útraty státu pak o 13 miliard (337 miliard Kč), což je víc než vydá Česko ročně na všechny svoje sociální výdaje. Německý rozpočtový výbor si ovšem chce za každou cenu udržet tradici nulového deficitu, kvůli které musel sáhnout do rezervního fondu pro imigranty.
Německé opozici se ale zvýšení výdajů na armádní vybavení nezamlouvá, peníze by naopak ráda poslala na obnovitelné energie, které jsou podle ní podfinancované.

Více peněz poputuje nejen na armádu, domácí bezpečnost, rozvojovou spolupráci, infrastrukturu ale i na zabezpečení rodin. Celkově dostanou ozbrojené síly přes 43 miliard eur (1,1 bilionu Kč). Ministerstvo obrany dostane o pět miliard eur navíc například na nákup nových lodí a dopravních vrtulníků.

Má to ale jeden háček, aby mohla vláda armádě přidat, musela sáhnout do svého rezervního fondu pro žadatele o německý azyl, kde vezme celkem půl miliardy eur (13 miliard korun).

Německé ministerstvo financí přitom ještě na začátku listopadu podle stanice Deutsche Welle tvrdilo, že rozpočtová situace je natolik úspěšná, že nebude zapotřebí brát z uprchlických rezerv. Vše je ale jinak.

Mluvčí strany Zelených Sven-Christian Kindler označil schválený rozpočet za „katastrofální” výsledek vládní koalice mezi konzervativním blokem kancléřky Angely Merkelové a sociálními demokraty. „Koalice nemá vůli ani sílu na zásadní změny. Vláda rozhazuje peníze bez jasného záměru,” uvedl Kindler s tím, že rozpočtový plán podle něj nemyslí vedle obnovitelných energií ani na životní prostředí.

Ačkoli se opozici rozhodnutí koalice nelíbí, největší díl peněz i nadále poputuje na ministerstvo práce a sociálních věcí, které v příštím roce získá 145 miliard eur. Německá vláda v rozpočtu počítá i se zvýšením měsíčních přídavků na děti, zvýšit by se měl ale také počet pracovních míst na ministerstvech, a to téměř o devět tisíc.

Plán rozpočtu nyní poputuje do německého federálního parlamentu, kde by ho měli poslanci prodiskutovat a schválit příští týden.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Defence Blog)

Přejít nahoru