Strážník zneškodnil útočníka. Policie ho ale zastřelila

Zde policie zastřelila mladého černocha, který pracoval jako člen ostrahy baru a podle svědků zasahoval se zbraní v ruce proti rovněž ozbrojenému útočníkovi. Informovala o tom stanice BBC. Rodina 26letého Jemela Robersona žádá v žalobě odškodné více než milion dolarů (23 milionů Kč).Incident se odehrál v neděli po čtvrté hodině ranní místního času (11:00 SEČ). Podle deníku The Washington Post byl na začátku konflikt několika mužů, po němž jeden z nich z baru Manny’s Blue Room odešel a vrátil se s pistolí.

Poté začal střílet a několik lidí údajně zasáhl, na což Roberson jako pracovník ostrahy odpověděl střelbou. Pálil z legálně držené zbraně a podle právníka zastupujícího jeho matku měl na sobě čepici s nápisem „Security“.

Roberson poté údajného agresora dopadl a čekal s ním na příjezd policie. Ta však nepochopitelně začala střílet právě po mladém černochovi. Okolnosti neštěstí nejsou zcela jasné. Místní policie pouze uvedla, že jeden ze strážníků „se setkal s ozbrojenou osobou“ a tu zastřelil. Po incidentu byl hospitalizován i původní agresor, jeho život však nebyl ohrožen.

Roberson podle svědků při čekání na policii držel útočníka na zemi před barem a mířil na něj pistolí. „Všichni křičeli ‚Je to strážce‘,“ popsal situaci svědek Adam Harris. „A oni prostě viděli černocha s pistolí a zastřelili ho,“ dodal. Podle WP není jasné, jak se policisté identifikovali nebo kolik času uběhlo mezi jejich příjezdem a střelbou.

Pozůstalí Robersona popisují jako spořádaného mladého muže, nadějného hudebníka a také muže, který snil o tom, že se sám stane strážcem zákona. „Tady musíte začít pochybovat o policii a o tom, co vlastně dělají. Tohle byl člověk, který byl na jejich straně,“ řekl WP kamarád zesnulého Christian Torres.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: AP)

Přejít nahoru