NYT: Jihočínské moře – žhavý bod konfliktu mezi Čínou a USA!

Ani Peking ani Washington nejsou ochotni učinit ústupky a jsou připraveni zhoršit již tak napjatou situaci, uvedl zneklidněně korespondent The New York Times Edward Wong v článku, v němž poměrně objektivně popisuje nebezpečnou situaci.

 

Několik měsíců nyní Spojené státy a Čína vedou obchodní válku. Avšak skutečně zamotané a nesnesitelné rozpory mezi oběma zeměmi leží v Jihočínském moři a na Tchaj-wanu, což naznačuje, že konkurence o dominanci v oblasti Tichomoří zůstává nejnestabilnějším zdrojem možných konfliktů, a napětí mezi Washingtonem a Pekingem se pouze zvětšuje, napsal Edward Wong.

Po výměně dostatečně „jedovatých komentářů” během setkání vedoucích amerických a čínských diplomatických a obranných ministerstev ve Washingtonu se americký viceprezident Mike Pence vydal do jihovýchodní Asie, aby získal podporu v obtížné úloze omezit růst Číny v tomto regionu. Jak autor článku zdůraznil, po svém záříjovém projevu o rivalitě s Čínou, by se mohlo říci, že se „změnilka tváří agresivního přístupu vlády” k vztahům s Pekingem.

Nicméně, podle některých odborníků skutečnost, že Donald Trump osobně nejel na cestu po Asii, naznačuje, že Spojené státy nepřikládají tomuto regionu tak velký význam. Na rozdíl od amerického vůdce se ale Vladimir Putin a Si Tin-pching osobně účastní summitů.

Podle Wonga se strategie Washingtonu a Pekingu v regionu zaměřuje hlavně na to, kdo může upevnit vojenskou dominanci v oblasti Asijsko-tichpmořské oblasti. V současné době mají Američané stále nejsilnější armádu v asijsko-tichomořském regionu, jehož hlavní výhodou je možnost neomezeného přístupu do Jihočínského moře a podpora Tchaj-wanu.

Nedávno se však snažíce upevnit svůj vliv na Tchaj-wanu a v Jihočínském moři, Peking chová stále agresivněji. Čínské společnosti navíc aktivně provádějí infrastrukturní projekty na ostrovech Oceánie, které by se v případném konfliktu mohly stát pevností pro čínskou armádu.

Poblíž svých hranicí se Říše středu nadále posiluje na umělých ostrovech v Jihočínském moři, které deklarovala za své území. Peking navíc vyzývá některé země, aby nedržely diplomatické vztahy s Tchaj-wanem, a trvá na tom, aby zahraniční hotely a společnosti zcela opustily zmínku o ostrově ve svých nabídkách.

Americe se to, samozřejmě, nelíbí, a tak se snaží bojovat v podobě takzvaných svobodných navigačních operací, v nichž lodě amerického námořnictva plují kolem čínských umělých ostrovů jako znamení, že se jedná o mezinárodní vody, a nikoli o území ovládané Pekingem. Kvůli tomu například 30. září došlo ke kolizi mezi čínskými a americkými válečnými loděmi.

„Nás nezastraší. Nehodláme ustoupit. Budeme nadále využívat práva volné navigace,”řekl Pence novinářům.

Jak uvedl profesor  Harvardské univerzity Graham Allison, si většina pozorovatelů v regionu myslí, že uř je příliš pozdě bojovat proti Číně – ostrovy již existují. Ale administiva Donalda Trumpa má v úmyslu „zoufale bojovat na všech frontách, včetně Jihočínského moře a případně Tchaj-wanu.”

Když se jednalo o Tchaj-wanu, tak si vyměnily „líbeznosti” již na setkání mezi čínskou a americkou stranou ve Washingtonu. Jak sdělil autor článku, americký ministr zahraničí Mike Pompeo uvedl, že Amerika udržuje vztahy s „demokratickým Tchaj-wanem” a je znepokojena pokusy Číny zasahovat do mezinárodních kontaktů ostrova. K tomu se ministr obrany Číny Wei Fenhe zmínil slib věrnosti vlajce Spojených států, který uvádí, že Amerika je nedělitelný stát. Stejně jako Čína, protože Tchaj-wanu je její součástí. Proto podle šéfa ministerstva obrany ČLR, stejně jako Spojené státy během své občanské války, bude Peking bránit svoji územní celistvost za každou cenu.

Edward Wong zdůraznil, že od doby, kdy se John Bolton stal prezidentským poradcem pro národní bezpečnost, se Spojené státy začaly chovat agresivněji při ochraně zájmů Tchaj-wanu. Minulý měsíc dvě americké válečné ldě dokonce propluly Tchaiwanskou úžinou a to jen zdůrazňuje nebezpečnou pravděpodobnost konfliktu. Zpočátku chtěli poslat letadlovou loď, ale rozhodli se, že to bude přílišná provokace v již tak napjatém období ve vztazích mezi oběma zeměmi.

V diplomatickém smyslu se zdá, že Peking a Washington narazily na neřešitelné rozpory, v nichž každá strana obviňuje druhou z militarizace, konstatoval novinář.

(prvnizpravy.cz, foto: CCTV)

Přejít nahoru