Trump na cestě k apokalypse – raději jaderné bomby než mírové dohody!

Proto po rozpadu Smlouvy o raketách středního a malého doletu se může americký prezident pustit START III, píše The Daily Beast. Odborníci, jichž se publikace dotazovala, jednomyslně varují: zrušení této důležité dohody bude mít katastrofální důsledky pro celý svět.

Kritici Donalda Trumpa se často dohadují jaké nebezpečí představují jaderné zbraně v rukou”tak impulzivního a pomstychtivého” muže. Prsty „aranžéra bouří” na Twitteru, přinejmenším v teorii, mohou stisknout tlačítko a způsobit konec světa, napsal The Daily Beast.

Díky množství ochranných opatření se zdá, že tato vyhlídka je stále nepravděpodobná. Neexistují žádné hrozby, které by mohly vyvolat takovou akci, a je nepravděpodobné, že se objeví. Ale Trump svou politikou úmyslně a metodicky vytváří základnu pro nový závod ve zbrojení, který povede k jadernému napětí – bezprecedentnímu od počátku studené války, tvrdí noviny.

Slibujíce, že odstoupí ze Smlouvy o likvidaci jaderných raket středního a malého doletu (INF), se hlava Bílého domu dívá na nový cíl – START III. Tato rusko-americká dohoda, která vstoupila v platnost v roce 2011, zajišťuje úplné snížení jaderného arzenálu včetně nejmocnějších mezikontinentálních balistických raket.

START III vyprší v únoru 2021 pokud Washington a Moskva neodsouhlasí její prodloužení. Ale odborníci, jichž se The Beast dotazoval, jednohlasně prohlašují, že Trump tuto dohodu pravděpodobně zruší, tiše ignorovat nebo prohlašovat, že je protiamerická.

Zrušení INF je špatné. Ale zastavit START III by mohlo být katastrofální, varují odborníci.

„Kolaps americko-ruské architektury kontroly zbraní bude znamenat, že ruské jaderné síly budou neomezené. Naše schopnost prověřit to, co dělá Rusko, bude snížena. A pobídky k účasti v nákladné jaderné soutěži se zvýší,” řekl Kingston Reef, ředitel Washingtonské asociace pro kontrolu zbraní.

Jeden z prominentních oponentů START III je Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton. „Je přesvědčen, že smlouva omezuje vojenské možnosti,” vysvětlil Michel Dover, zástupce Kalifornské nadace pro kontrolu zbraní Plowshares Fund.

Zdá se však, že americký prezident má méně ideologické důvody, aby se proti této dohodě postavil. V roce 2017 na setkání se zástupci Pentagonu údajně vyjádřil touhu zvýšit desetinásobně jaderný arzenál a přivést ho na úroveň poloviny 60. let, kdy USA a SSSR „vyrobily několik bomb denně”, zdůraznila publikace.

Trumpova „zřejmá touha” budovat více jaderných zbraní se shoduje s jeho antipatii vůči smlouvám Obamovy éry. Zrušil téměř všechny klíčové dohody uzavřené svým předchůdcem.

To dává prezidentskému poradci pro bezpečnosti trumfovou kartu. „Bolton využívá Trumpovo přesvědčení, že dohody, s nimiž nesouhlasí, jsou od počátku špatné dohody,” domnívá se Dover.

Bolton kategoricky odmítá jakékoliv sebeomezení americké vojenské síly. Je však možné, že samotný Trump jednoduše plně nerozumí nebo nehodnotí skutečné náklady a přínosy START-III a dalších dohod o kontrole zbrojení, poukázal Daily Beast.

Odborníci poznamenávají, že START III nejen snižuje riziko jaderné války mezi Ruskem a Spojenými státy, ale snižuje jejich vojenské výdaje a posiluje diplomatické vazby. „Neexistuje žádný strategický přínos z odstranění START III,” zdůraznil zástupce Federace amerických vědců Hans Christensen.

Mezitím Trump trvá na výrazném snížení výdajů na armádu od začátku příštího roku. Ukazuje se, že Pentagon jednoduše nebude mít peníze na rozsáhlé rozšíření jaderného arzenálu, i kdyby to dokonce mělo smysl.

Rusko naopak také spíše snižuje, než zvyšuje výdaje na obranu. Moskva sice modernizuje svůj jaderný arzenál, a nerozšiřuje ho, poznamenaly noviny.

Bez dohody mohou Spojené státy a Rusko vytvořit další nové rakety. Hlavním problémem však je ukončení vzájemných inspekcí a následný nárůst nedůvěry. Washington a Moskva nebudou mít ani nejmenší představu o plánech druhé strany pokud jde o jaderné zbraně, což státy zatáhnout do války, varuje Daily Beast.

Možná existuje jen jeden způsob, jak zachránit smlouvu, říká další expert z Ploughshares Fund Zach Brown. „Pokud demokraté převezmou Bílý dům v roce 2020, pravděpodobně do února 2021 si pospíší prodloužit smlouvu START III,” řekl pro Daily Beast.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru