Kolik lidí umřelo při válkách USA od roku 2001: Sečteno, podtrženo. Vysoká čísla

Nejvíce mrtvých bylo jednoznačně v Iráku, který ze všech smrtí počítaných ve studii tvoří víc jak nadpoloviční většinu. Jak je z tabulky možné vidět, nezapočítávají se mrtví ze Sýrie, kde studie tvrdí, že došlo k dalším více než půlmilionovým ztrátám na životech. Z čísel je také možné vidět, že počet padlých policistů a vládních vojáků v Afghánistánu a v Iráku převyšuje počet zabitých nepřátel.

Amerika ztratila v Iráku a Afghánistánu dohromady necelých 15 tisíc vojáků, žoldáků a zaměstnanců ministerstva obrany. Ztráty dalších zemí tvoří přibližně desetinu těch amerických, do nich se započítávají také čeští vojáci padlí v Afghánistánu. Zajímavý je také rozdíl mezi Irákem a Afghánistánem, když jde o žurnalisty a pracovníky neziskových organizací. Zatímco Irák se zdá nebezpečnější pro první, Afghánistán zase pro druhé.

Ztráty způsobené válkou v Afghánistánu, Pákistánu a Iráku

Studie uvádí, že čísla jsou s největší pravděpodobností podhodnocená,, vzhledem k tomu, že mnoho ztrát na straně bojovníků ISIS nebo Talibanu, ale i civilistů není započítáno, například při znovu-obsazení Mosulu, a také proto, že studie používá nejkonzervativnější odhady. Dále nejsou započítané ani válkou nepřímo způsobená úmrtí, jako například nedostatek jídla, vody, zdravotní péče či elektřiny. Studie uvádí, že nejvíce smrtí mají na svědomí místní ozbrojenci, ale pokud jde o civilní oběti, USA a koaliční síly rozhodně nejsou bez viny. Americké ministerstvo obrany je nezapočítávalo pravidelně. Američané se sice snaží omezit civilní oběti při náletech, ale stoupá například počet zabitých civilistů při náletech vládních vojsk.

Počet civilistů zabitých provládními silami v letech 2008 až 2017
(modrá – celkový počet zabitých, červená počet zabitých při náletech)

(parlamentnilisty.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru